Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Αναβολή στη δίκη για την επίθεση στην Air India

Αναβολή στη δίκη για την επίθεση στην Air India

 

Η δίκη, για την κατηγορία της ψευδομαρτυρίας, του Ιντερτζίτ Σινγκ Ρεγιάτ, του μοναδικού ατόμου που έχει καταδικαστεί για τις βομβιστικές επιθέσεις

 

εναντίον αεροσκαφών της εταιρείας Air India το 1985, αναβλήθηκε την Δευτέρα και θα προσδιοριστεί νέα ημερομηνία για τη διεξαγωγή της.
 
Σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση Radio-Canada, θα οριστούν νέοι ένορκοι αφού το σώμα που είχε επιλεγεί ανακλήθηκε για λόγους που, με βάση την καναδική νομοθεσία, δεν επιτρέπεται να δημοσιοποιηθούν.
 
Ο Ρεγιάτ κατηγορείται ότι είπε ψέμματα 27 φορές κατά τη δίκη των Ριπουνταμάν Σινγκ Μαλίκ και Ατζαΐμπ Σινγκ Μπάγκρι, των δύο άλλων υπόπτων οι οποίοι τελικά απαλλάχθηκαν λόγω ανεπαρκών αποδείξεων. Εάν κριθεί ένοχος μπορεί να του επιβληθεί κάθειρξη 14 ετών.
 
Στις 23 Ιουνίου 1985 ένα Μπόινγκ 747 που είχε απογειωθεί από το Βανκούβερ με προορισμό την Ινδία μέσω Τορόντο, Μοντρεάλ και Λονδίνου, εξερράγη στα ανοιχτά της Ιρλανδίας με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 329 άνθρωποι. Μια δεύτερη βόμβα σε άλλο αεροσκάφος της Air India εξερράγη στο αεροδρόμιο Ναρίτα του Τόκιο σκοτώνοντας δύο αχθοφόρους.
 
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι δύο βόμβες είχαν κατασκευαστεί στο Βανκούβερ από Σιχ εξτρεμιστές που ήθελαν να εκδικηθούν με τον τρόπο αυτό για την επίθεση του ινδικού στρατού εναντίον του Ναού του Χρυσού στο Αμριτσάρ, την ιερή τοποθεσία της θρησκείας τους.
 
Ο Ρεγιάτ, ο οποίος παραδέχτηκε ότι κατασκεύασε τις βόμβες, καταδικάστηκε σε 10ετή κάθειρξη το 1991 για την έκρηξη στο αεροδρόμιο Ναρίτα. Συνελήφθη και πάλι το 2001 και το 2003 του επιβλήθηκε 5ετής φυλάκιση για άλλες κατηγορίες σχετικές με τις επιθέσεις. Αφέθηκε ελεύθερος το 2008 αλλά σήμερα είναι ξανά κατηγορούμενος, αυτή τη φορά για ψευδομαρτυρία.
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε