Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Ανεπιθύμητο πρόσωπο ο Λαρς Φον Τρίερ στις Κάννες

Ο δανός σκηνοθέτης Λαρς Φον Τρίερ, ο οποίος εξέφρασε χθες τη “συμπάθειά” του για τον Χίτλερ, κηρύχθηκε σήμερα “ανεπιθύμητο πρόσωπο” από το Φεστιβάλ των Καννών.

“Η απόφαση έχει άμεση ισχύ, αλλά δεν αποκλείσθηκε από το διαγωνιστικό μέρος του φεστιβάλ”, ανακοίνωσε η διεύθυνση του φεστιβάλ.

“Το διοικητικό συμβούλιο καταδικάζει πολύ αυστηρά τις δηλώσεις αυτές και κηρύσσει τον Λαρς Φον Τρίερ ανεπιθύμητο πρόσωπο στο Φεστιβάλ των Καννών με άμεση ισχύ”, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε. Σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου, η διεύθυνση του Φεστιβάλ διευκρίνισε ότι η κύρωση αυτή δεν αποκλείει τον κινηματογραφιστή από τον διαγωνισμό για τον Χρυσό Φοίνικα.

Ο πρόεδρος του Φεστιβάλ, ο Γκι Ζακόμπ, συγκάλεσε σήμερα το πρωί έκτακτη σύνοδο του διοικητικού συμβουλίου για να εξετάσει ενδεχόμενες κυρώσεις σε βάρος του σκηνοθέτη.

“Το Φεστιβάλ των Κανών προσφέρει στους καλλιτέχνες όλου του κόσμου ένα εξαιρετικό βήμα για να παρουσιάσουν τα έργα τους και να υπερασπιστούν την ελευθερία της έκφρασης και της δημιουργίας” και “λυπάται βαθιά που το βήμα αυτό χρησιμοποιήθηκε από τον Λαρς Φον Τρίερ για να εκφραστούν σχόλια απαράδεκτα, μισαλλόδοξα, αντίθετα προς τα ιδεώδη του ανθρωπισμού και της γενναιοδωρίας στα οποία βασίζεται η ίδια η ύπαρξη του Φεστιβάλ”, προσθέτουν οι υπεύθυνοι.

Σύμφωνα με έναν απ’ αυτούς που συμμετείχαν στην έκτακτη σύνοδο του διοικητικού συμβουλίου, ο Λαρς Φον Τρίερ “εξακολουθεί να συμμετέχει στο διαγωνισμό, όμως παρακλήθηκε να φανεί διακριτικός: έτσι, αν βραβευθεί την Κυριακή, του ζητήθηκε να μην έρθει να παραλάβει το βραβείο του”.

Η υπηρεσία Τύπου του φεστιβάλ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε πως δεν είναι σε θέση να πει αν τέτοια απόφαση λαμβάνεται για πρώτη φορά στην ιστορία του Φεστιβάλ των Καννών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

“Καταλαβαίνω τον Χίτλερ έστω κι αν δεν ήταν καλός άνθρωπος”

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε