Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Ανησυχία από κρούσμα αφθώδους πυρετού στην Βουλγαρία

Τα αποτελέσματα των τεστ στους χοίρους στη ΝΑ Βουλγαρία θα δείξουν αν θα χρειαστεί να επιβληθούν αντίστοιχοι περιορισμοί.

Περιοριστικά μέτρα για τη μετακίνηση και την αγοραπωλησία ζωντανών ζώων και νωπού κρέατος έχουν υποβληθεί στις περιφέρειες του Μπουργκάς, του Γιάμπολ και του Χάσκοβο μετά τον εντοπισμό αφθώδους πυρετού σε αγριογούρουνο, ανήγγειλε το απόγευμα ο υπουργός Γεωργίας και Τροφίμων Μιροσλάφ Ναϊντένοφ.

Ο ίδιος έδωσε συγχαρητήρια στους Βούλγαρους κτηνιάτρους επειδή κατάφεραν να απομονώσουν τον παθογόνο μικροοργανισμό της νόσου σε άγριο ζώο για πρώτη φορά στην Ευρώπη τα τελευταία τριάντα χρόνια, όπως είπε.

Ο φορέας της αρρώστιας ήρθε στη Βουλγαρία πιθανώς από την Τουρκία, όπου υπάρχουν πολυάριθμες εστίες αφθώδη πυρετού, πρόσθεσε ο Βούλγαρος υπουργός. Σύμφωνα με τον Ναϊντένοφ, στις τρεις περιφέρειες της νοτιοανατολικής Βουλγαρίας από σήμερα ξεκίνησαν μαζικοί έλεγχοι των κατοικίδιων γουρουνιών και άλλων ζώων για τυχόν μόλυνση τους με τον ιό της άκρως επικίνδυνης για τα ζώα, αλλά ακίνδυνης για τον ανθρώπινο οργανισμό, αρρώστιας. Κρούσμα της νόσου σημειώνεται στη Βουλγαρία για πρώτη φορά τα τελευταία δώδεκα χρόνια, κατά τον κ. Ναϊντένοφ.

Τα αποτελέσματα των τεστ στους χοίρους στη ΝΑ Βουλγαρία θα δείξουν αν θα χρειαστεί να επιβληθούν αντίστοιχοι περιορισμοί και στο υπόλοιπο μέρος της χώρας στο πλαίσιο σχεδίου έκτακτης ανάγκης, που ήδη εφαρμόζεται στις τρεις περιφέρειες, κατά τον Βούλγαρο υπουργό.

Οι Βούλγαροι καταναλωτές δεν πρέπει να ανησυχούν για τυχόν κατανάλωση μολυσμένων με διοξίνη κρέατος επειδή οι έλεγχοι των αρμοδίων υπηρεσιών της Βουλγαρίας στο εμπορικό δίκτυο έδειξαν, ότι δεν υπάρχει εισαγωγή παρόμοιων προϊόντων στη χώρα από τη Γερμανία, όπου έχουν διαπιστωθεί, περιπτώσεις χρήσης μολυσμένων με διοξίνη ζωοτροφών.
 
Αυτό ανήγγειλε, ο Βούλγαρος υπουργός Τροφίμων στα κεντρικά δελτία ειδήσεων των μεγαλύτερων τηλεοπτικών καναλιών της χώρας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε