Τρίτη, 16 Απρ.
24oC Αθήνα

Ανησυχία για την έξαρση αφθώδους πυρετού από την Βουλγαρία

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Μία δεύτερη εστία αφθώδους πυρετού εντοπίστηκε στη νοτιοανατολική Βουλγαρία, στα σύνορα με την Τουρκία.

«Οι έλεγχοι που διενεργήθηκαν στο χωριό Ρέζοβο βγήκαν θετικοί», ανακοίνωσε η εθνική κτηνιατρική υπηρεσία.

Το Σάββατο, το υπουργείο Γεωργίας της χώρας είχε ανακοινώσει ότι σημάδια της ασθένειας είχαν εντοπιστεί σε 90 βοοειδή, σε 70 πρόβατα και σε 30 χοίρους στο Ρέζοβο και ότι οι αρχές προετοιμάζονται για τον άμεσο σφαγιασμό τους μόλις επιβεβαιωθούν τα κρούσματα.

Οι βουλγαρικές κτηνιατρικές υπηρεσίες σφαγίασαν την προηγούμενη εβδομάδα περισσότερα από 500 ζώα, πρόβατα, βόδια και χοίρους, μετά την ανακάλυψη 37 περιπτώσεων αφθώδους πυρετού στο χωριό Κόστι, κοντά στο Ρέζοβο.

Πρόκειται για τις πρώτες περιπτώσεις αφθώδους πυρετού εδώ και 12 χρόνια στη Βουλγαρία, η οποία αναμένει την άφιξη ευρωπαίων ειδικών, καθώς έχει σημάνει συναγερμός για το θέμα στις Βρυξέλλες.

Το πρώτο κρούσμα αφθώδους πυρετού είχε εντοπιστεί στις 5 Ιανουαρίου σε ένα αγριογούρουνο που είχε σφαγιαστεί στα τέλη Δεκεμβρίου.

Ο διευθυντής της εθνικής κτηνιατρικής υπηρεσίας της Βουλγαρίας Γιόρνταν Βόινοφ δήλωσε στο κρατικό ραδιόφωνο ότι θα ζητήσει ευρωπαϊκά κονδύλια για την τοποθέτηση συρματοπλέγματος στα βουλγαροτουρκικά σύνορα, ώστε να μην μπορούν να περνούν στη χώρα ζώα από την Τουρκία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε