Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Ανησυχία για τις μηχανές των Α380 – Κατασκευαστικό λάθος;

REUTERS
Μετά το δυστύχημα της Qantas, ανησυχία έχει προκαλέσει στις αεροπορικές εταιρείες για τις μηχανές των Airbus 380.

Η βλάβη στο κινητήρα του Airbus A380 της Qantas, το πρώτο σοβαρό περιστατικό στο μεγαλύτερο επιβατικό αεροσκάφος στον κόσμο, που οδήγησε σε έκτακτη προσγείωση, οφείλεται ίσως σε πρόβλημα κατασκευής των κινητήρων, ανακοίνωσε σήμερα η αυστραλιανή αεροπορική εταιρεία.

 
Ο γενικός διευθυντής της Qantas Αλαν Τζόις, ο οποίος αποκάλυψε ότι τα λάστιχα πολλών αεροπλάνων αυτού του τύπου έχουν σκάσει κατά τη διάρκεια της προσγείωσης, δήλωσε επίσης ότι η εταιρεία ελπίζει να επαναλάβει τις πτήσεις του στόλου της των A380 εντός 48 ωρών μετά τον έλεγχο του συνόλου των αεροσκαφών αυτών.

Το Airbus A380 είναι εφοδιασμένο με κινητήρες Trent 900 της βρετανικής Rolls Royce, η οποία συνέστησε έλεγχο στο σύνολο των κινητήρων αυτού του τύπου.

Με τον κινητήρα αυτόν, ο οποίος έχει σχεδιασθεί ειδικά για το Airbus, έχουν εξοπλισθεί τα αεροσκάφη της Lufthansa, της Singapore Airlines και της Qantas.

Η εταιρεία ελπίζει να επαναλάβει τις πτήσεις των A380 εντός 48 ωρών.

Δύο ακόμη εταιρείες, τα A380 των οποίων έχουν εξοπλισθεί με τους κινητήρες της Rolls Royce ανακοίνωσαν ελέγχους στα αεροσκάφη τους.

Η Singapore Airlines ανακοίνωσε ωστόσο σήμερα ότι επανέλαβε τις πτήσεις των Airbus A380, μετά τους αναγκαίους τεχνικούς ελέγχους.

Ο Αλαν Τζόις δήλωσε επίσης ότι τα λάστιχα πολλών Airbus A380 έχουν σκάσει κατά την προσγείωση. “Πρέπει το αεροσκάφος να είναι πολύ βαρύ κατά την προσγείωση… Αλλά αυτό δεν είχε μεγάλη σημασία”, είπε.

Το πρόβλημα στο Airbus A380 της Qantas εμφανίσθηκε έξι λεπτά μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Σιγκαπούρης με προορισμό το Σίδνεϊ, ενώ πετούσε επάνω από το νησί Μπατάμ, στην Ινδονησία σε μικρή απόσταση από τη Σιγκαπούρη.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, πρόκειται για βλάβη στο οπίσθιο τμήμα ενός από τους τέσσερις κινητήρες. Εχασε το πίσω του κάλυμμα, γεγονός που προκάλεσε σοβαρές βλάβες”, ανακοίνωσε το γαλλικό γραφείο ερευνών και αναλύσεων, το οποίο θα συμμετάσχει στη διεθνή έρευνα.

Μεταλλικά κομμάτια, με τα χρώματα της Qantas διεσπάρησαν στο Μπατάμ, κυρίως σε κατοικημένες περιοχές.

Η εταιρεία Airbus η οποία απέστειλε ομάδα τεχνικών στη Σιγκαπούρη εξήγησε χθες ότι τα αεροσκάφη αυτά έχουν τις προδιαγραφές για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων και έχουν τη δυνατότητα να πετούν με τους τρεις από τους τέσσερις κινητήρες τους. “Δεν υποβαθμίζουμε το συμβάν, αλλά προβλέπεται από τις προδιαγραφές”, δήλωσε εκπρόσωπος της Airbus.

Το A380, το μεγαλύτερο αεροσκάφος στον κόσμο, έχει την ικανότητα μεταφοράς άνω των 500 επιβατών, και βρίσκεται σε υπηρεσία από το 2007. Τριάντα οκτώ αεροσκάφη αυτού του τύπου πραγματοποιούν πτήσεις και μέχρι σήμερα έχουν μεταφέρει 6,5 εκατομμύρια επιβάτες.

Το αεροσκάφος της Qantas παραδόθηκε στην εταιρεία στις 19 Σεπτεμβρίου 2008 και έχει συμπληρώσει 8.165 ώρες πτήσης.

Το “κρουαζιερόπλοιο των αιθέρων” έχει παρουσιάσει κατά τη διάρκεια των πτήσεων τεχνικά προβλήματα, αλλά κανένα του βαθμού σοβαρότητας της πτήσης της Qantas. Τον Σεπτέμβριο 2009, ένα αεροσκάφος της Singapore Airlines που πραγματοποιούσε την πτήση Παρίσι-Σιγκαπούρη αναγκάσθηκε να επιστρέψει εξαιτίας βλάβης στον κινητήρα.

 

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε