Σάββατο, 20 Απρ.
19oC Αθήνα

Ανησυχία Κάμερον για το μέλλον της BP

Ομπάμα και Κάμερον τα λένε
Ομπάμα και Κάμερον τα λένε, παρουσία του πρωθυπουργού του Καναδά ΦΩΤΟ REUTERS

Λίγες ώρες πριν τη συνάντησή του με τον Μπαράκ Ομπάμα, ο Ντ. Κάμερον εξέφρασε την ανησυχία του για το μέλλον της BP και κάλεσε τις ΗΠΑ να ξεκαθαρίσουν το ύψος της αποζημίωσης που απαιτούν.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός προειδοποίησε για μια πιθανή καταστροφή της πετρελαϊκής εταιρείας, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι CBC και ευχήθηκε οι αμερικανικές αρχές να εκφράσουν καθαρά τις προθέσεις τους, κυρίως όσον αφορά την οικονομική αποζημίωση που απαιτούν.

«Νομίζω ότι είναι προς το μακροπρόθεσμο συμφέρον όλων μας όλα αυτά να έχουν μια κάποια διαφάνεια και καθορισμένους στόχους ώστε να μην παρακολουθήσουμε την ίδια στιγμή την καταστροφή μιας εταιρείας που είναι σημαντική για όλους», τόνισε.

Την Παρασκευή στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου η μετοχή της BP έκλεισε μειωμένη κατά 6,35%, στις 304,6 πένες ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έφτασε και στο χαμηλότερο σημείο της των τελευταίων 14 ετών.

Την ίδια στιγμή, στις ΗΠΑ το κόστος καθαρισμού της πετρελαιοκηλίδας αυξάνεται διαρκώς, σε μια στιγμή μάλιστα που οι αρχές ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν μια τροπική καταιγίδα η οποία μπορεί να εμποδίσει τις προσπάθειες για τον περιορισμό της διαρροής πετρελαίου.

Η ΒΡ ανακοίνωσε ότι οι δαπάνες στις οποίες έχει προβεί μέχρι σήμερα για την αντιμετώπιση της πετρελαιοκηλίδας ανέρχονται στα 2,35 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή περίπου 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ.

Και ενώ οι προσπάθειες καθαρισμού στον Κόλπο του Μεξικού συνεχίζονται, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ζήτησε από εφετείο των ΗΠΑ να αναστείλει η απόφαση, σύμφωνα με την οποία είχε αρθεί ο προσωρινός αποκλεισμός της άντλησης πετρελαίου σε μεγάλο βάθος στη θάλασσα, στην προσπάθεια να επιβάλει περιορισμούς μετά την πετρελαιοκηλίδα.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης υπέβαλε επείγον αίτημα στο πέμπτο περιοδεύον δικαστήριο του Εφετείου των ΗΠΑ, που έχει την έδρα του στη Νέα Ορλεάνη, να μην προχωρήσει μία απόφαση του δικαστή Μάρτιν Φέλντμαν με την οποία εμποδιζόταν η εξάμηνη αναβολή στις εξερευνητικές και αναπτυξιακές γεωτρήσεις στα ύδατα των ΗΠΑ.

Χωρίς μια αναστολή που θα κρατούσε ανέπαφο το προσωρινό μορατόριουμ «μία δεύτερη πετρελαιοκηλίδα σε μεγάλο βάθος θα μπορούσε να ανατρέψει τις προσπάθειες απόκρισης και να καθυστερήσει δραματικά την ανάκαμψη», προειδοποίησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο αίτημά του στο εφετείο.

Το μορατόριουμ αναβάλλει τις εργασίες σε 33 εξέδρες αλλά δεν εφαρμόζεται σε πετρελαιοπηγές που παράγουν ήδη πετρέλαιο. Ο δικαστής Φέλντμαν είχε διατάξει την άρση του μορατόριουμ επειδή έκρινε ότι ήταν πολύ ευρύ και όχι επαρκώς δικαιολογημένο, δεδομένων των επιπτώσεων στην οικονομία. Την Πέμπτη αρνήθηκε αίτημα αναστολής από την κυβέρνηση Ομπάμα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε