Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Ανησυχία στην Ιταλία για το κλείσιμο ενός εργοστασίου της FIAT

Ανησυχία στην Ιταλία για το κλείσιμο ενός εργοστασίου της FIAT

Έντονη ανησυχία επικρατεί στην Ιταλία, μετά τις τελευταίες δηλώσεις του διευθύνοντα συμβούλου της Fiat Σέρτζο Μαρκιόνε που αφήνουν να διαφανεί την βούληση μερικής συρρίκνωσης της παραγωγής.

«Δεν πρέπει να βασίζεστε, πλέον, στο σχέδιο Fabbrica Italia” (Βιομηχανία Ιταλία) δήλωσε ο Μαρκιόνε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση των συνδικάτων. Πρόκειται για σχέδιο ανάπτυξης που προέβλεπε την συνολική επένδυση 20 δισεκ. ευρώ για την παραγωγή 6 εκατ. αυτοκινήτων σ’ όλο τον κόσμο, εκ των οποίων 400.000 στην Ιταλία.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Fiat πρόσθεσε ότι «από τότε που το σχέδιο αυτό ανακοινώθηκε, τον Απρίλιο του 2010, η κατάσταση άλλαξε βαθύτατα. Η αγορά του αυτοκινήτου , στην Ευρώπη, μπήκε σε μεγάλη κρίση και εκείνη της Ιταλίας κατέρρευσε, αγγίζοντας τα επίπεδα της δεκαετίας του εβδομήντα».

Όπως τονίζουν παρατηρητές, ο μεγαλύτερος φόβος αφορά το κλείσιμο, από μέρους της Fiat, μιας από της τέσσερις βιομηχανίες που διατηρεί στην Ιταλία, σε περίοδο έντονης οικονομικής ύφεσης για την χώρα.

«Ζητούμε από την αυτοκινητοβιομηχανία του Τορίνου να μας πει πώς ακριβώς άλλαξε η στρατηγική επενδύσεών της στην Ιταλία», δηλώνει σήμερα, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα» η υπουργός εργασίας Έλσα Φορνέρο.

«Ζήτησα από τον Μαρκιόνε να ορίσουμε άμεση συνάντηση, παραθέτοντας μια σειρά από πιθανές ημερομηνίες. Μέχρι τώρα, όμως, το τηλέφωνό μου δεν έχει χτυπήσει», πρόσθεσε η Φορνέρο.

Σε υψηλούς τόνους ήταν η αντίδραση της Σουζάνα Καμούσο, γραμματέα της Cgil, του μεγαλύτερου ιταλικού συνδικάτου: « η Fiat κορόιδεψε όλη την Ιταλία, πρόκειται για μια επιχείρηση που δεν θέλει πλέον να κάνει επενδύσεις. Πόσες βιομηχανικές μονάδες πρέπει να κλείσει για να πει ότι θέλει να φύγει από την χώρα μας; Η κυβέρνηση πρέπει να δράσει άμεσα», υπογράμμισε η Ιταλίδα συνδικαλίστρια.

Από την πλευρά του, ο υπουργός οικονομικής ανάπτυξης Κοράντο Πάσερα προσθέτει ότι «ο ίδιος και η κυβέρνηση θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν ώστε η Fiat να τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε ενώπιον της χώρας, αν και η πολιτική δεν μπορεί να υποκαταστήσει συγκεκριμένες επιχειρηματικές και επενδυτικές επιλογές».

Ο ιταλικός Τύπος τονίζει, τέλος, ότι «προκαλεί επιπλέον ανησυχία το γεγονός ότι δεν υπήρξε καμία καθησυχαστική δήλωση από μέρους του προέδρου της αυτοκινητοβιομηχανίας του Τορίνου Τζον Έλκαν, εγγονό του Τζιάνι Ανιέλι, κάτι που δείχνει ότι μετά τη συχνή προσφυγή στο εκ περιτροπής ταμείο ανεργίας, μπορεί να ήρθε η ώρα της οριστικής συρρίκνωσης της παραγωγής».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

H Fiat εξετάζει να κλείσει ένα εργοστάσιο της στην Ιταλία

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε