Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Ανησυχία του ΟΗΕ με την κατάσταση στη Συρία

Ανησυχία του ΟΗΕ με την κατάσταση στη Συρία

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν δήλωσε σήμερα ότι θα στείλει τον αναπληρωτή του και επικεφαλής των ειρηνευτικών αποστολών του οργανισμού στη Συρία για να εκτιμήσει την κατάσταση.

Στη Συρία δεν έχουν τέλος οι μάχες μεταξύ των κυβερνητικών στρατευμάτων και των ανταρτών.

«Στέλνω τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα για τις ειρηνευτικές αποστολές (Ερβέ Λαντσού) στη Συρία για να εκτιμήσει την κατάσταση, καθώς και τον ανώτατο στρατιωτικό σύμβουλο του ΟΗΕ για να ηγηθεί της UNSMIS (της αποστολής του οργανισμού στη Συρία) σε αυτή την κρίσιμη φάση», δήλωσε ο Μπαν αφού συναντήθηκε με υψηλόβαθμους κροάτες αξιωματούχους.

Οι δηλώσεις αυτές του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ γίνονται μία ημέρα αφού το Συμβούλιο Ασφαλείας ενέκρινε ομόφωνα την παράταση κατά 30 ημέρες της αποστολής των άοπλων παρατηρητών στη Συρία.

«Η ομόφωνη υπερψήφιση χθες της απόφασης 2051 είναι ένα εποικοδομητικό σημάδι», σημείωσε ο Μπαν.

Παράλληλα ο ίδιος κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να «διπλασιάσει τις προσπάθειές του να βρεθεί ένας κοινός δρόμος προς τα εμπρός».

«Η συριακή κυβέρνηση έχει προφανώς αποτύχει να προστατεύσει τους αμάχους και η διεθνής κοινότητα έχει από κοινού την ευθύνη να δράσει σύμφωνα με τον Χάρτη του ΟΗΕ και τις αρχές της», υπογράμμισε ο Μπαν.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ εξέφρασε την ανησυχία του για την «ταχεία επιδείνωση» της κατάστασης στη Συρία και τη χειροτέρευση των δεινών του άμαχου πληθυσμού την ώρα που οι «μάχες εντατικοποιούνται σε όλη τη χώρα, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας».

Ο Μπαν επανέλαβε την έκκλησή του «προς όλες τις πλευρές στη Συρία, κυβέρνηση και δυνάμεις της αντιπολίτευσης, να τερματίσουν την ένοπλη βία χωρίς προϋποθέσεις», υπογραμμίζοντας ότι «η συριακή κυβέρνηση, αρχικά, πρέπει να σταματήσει τις δολοφονίες και τη χρήση βαρέων όπλων εναντίον των περιφερειακών συνοικιών των πόλεων».

Σύμφωνα με τον ίδιο, για να επιτευχθεί ειρήνευση «πρέπει να σταματήσουν οι δολοφονίες και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», προκειμένου να «περάσουμε γρήγορα σε μια ειρηνική μετάβαση και έναν πολιτικό διάλογο» μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών.

Στο μεταξύ, σήμερα στη Συρία τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, πρώτη ημέρα της νηστείας του Ραμαζανιού για τις συριακές αρχές, όπως ανέφερε το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Μεταξύ των νεκρών οι 12 είναι άμαχοι, τέσσερις είναι στρατιώτες και ακόμη τέσσερις αντάρτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βέλγιο: Γυρίστε όλοι πίσω από τη Συρία

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε