Τρίτη, 23 Απρ.
19oC Αθήνα

Ανω κάτω το ΔΝΤ για την Ελλάδα – Γκρίνια απο Μόσχα

Το ΔΝΤ έδωσε το “πρασινο” φως στον Τόμσεν να επιστρέψει στην Αθήνα. Η συνεδρίαση ωστόσο, ήταν κάτι παραπάνω απο θυελλώδης.

Ισως για πρώτη φορά στην ιστορία του ΔΝΤ, 20 απο τα 24 μέλη του τοποθετήθηκαν κατα τη διάρκεια της δύωρης συνεδρίασης για το αίτημα της Ελλάδας για νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης. Τελικά έδωσαν το πράσινο φως στον Πόλ Τόμσεν να επιστρέψει στην Αθήνα, του είπαν όμως να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά χωρίς όμως να τις ολοκληρώσει πριν επιτευχθεί συμφωνία για το “κούρεμα” του χρέους.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε από την Ουάσινγκτον ο ανταποκριτής του MEGA Μιχάλης Ιγνατίου, η συνεδρίαση έγινε σε έντονο κλίμα, καθώς υπήρξαν ενστάσεις ως προς την περαιτέρω χρηματοδότηση της Ελλάδας, με πιο σημαντικές αυτές της Ρωσίας. Το αίτημα του αντιπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ κ. Κατσάμπα, πήρε την υποστήριξη τόσο της Γερμανίας όσο και της Γαλλίας ενώ θετικά προσκείμενοι ήταν οι Αμερικανοί, οι Κινέζοι και οι Ιάπωνες.

Οι αντιπρόσωποι εξουσιοδότησαν τον κ. Τόμσεν να έρθει στην Αθήνα, να προχωρήσει σε διαβουλεύσεις και εφόσον στο ενδιάμεσο ολοκληρωθεί το PSI, να επιστρέψει στην Ουάσινγκτον για να γίνει η ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και επί αυτής της βάσης να αποφασίσει εκ νέου το ΔΝΤ τη σύναψη ή μη μιας νέας δανειακής σύμβασης με την Ελλάδα.

Πάντως πηγές από την Ουάσινγκτον αιτιολογούν τις αντιδράσεις μελών του Ταμείου ως προς τη νέα χρηματοδότηση της Ελλάδας, τονίζοντας ότι μια ημέρα νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της τακτικής συνεδρίασης του ΔΣ του ΔΝΤ, την Τρίτη, συζητήθηκε το θέμα της αύξησης των πόρων του Ταμείου κατά περισσότερο από μισό τρισεκατομμύριο δολάρια!

Διαβάστε

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε