weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Ανοίγουν οι αιθέρες στην Ευρώπη

Ανοίγουν οι αιθέρες στην Ευρώπη | Newsit.gr

Περίπου το 75% του συνόλου των προγραμματισμένων πτήσεων πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στην Ευρώπη, ύστερα από σταδιακή άρση των περιορισμών που επιβλήθηκαν εξαιτίας της ηφαιστειακής τέφρας από την Ισλανδία, ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή αρχή εναέριας κυκλοφορίας Eurocontrol.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εurocontrol, σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθούν 21.000 πτήσεις έναντι των 28.000 που θα είχαν προγραμματιστεί κανονικά. Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι σχεδόν το σύνολο του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου είναι ανοιχτό κάτω από τα 20.000 πόδια, με εξαίρεση ορισμένες περιοχές όπως η βόρεια Σουηδία και το Ελσίνκι. «Αναμένεται ότι και οι περιορισμοί αυτοί θα αρθούν σταδιακά εντός της ημέρας», προσθέτει η Eurocontrol.

Ο εναέριος χώρος άνοιξε στη Βρετανία από τις 21.00 GMT, ενώ στο Heathrow προσγειώθηκαν υπερατλαντικές πτήσεις. Η British Airways ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθούν πτήσεις από Heathrow και το Gatwick την Τετάρτη, ωστόσο προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν καθυστερήσεις. 

Κάποια προβλήματα, πάντως, παραμένουν. Ο εναέριος χώρος πάνω από το αρχιπέλαγος των νησιών Σέτλαντ και Ορκάδες, βόρεια της Σκωτίας, θα κλείσει από το απόγευμα της Τετάρτης εξαιτίας της παρουσίας στην ατμόσφαιρα μεγάλης πυκνότητας τέφρας. 

Οι πτήσεις θα απαγορευθούν έως τις 21:00 ώρα Ελλάδας, διότι η συγκέντρωση τέφρας σε αυτήν τη ζώνη του εναέριου χώρου της Βρετανίας κρίθηκε ότι ξεπερνά το ποσοστό που εγγυάται την ασφάλεια των πτήσεων. Το αν και πότε θα ανοίξει ο εναέριος χώρος στη συγκεκριμένη ζώνη θα εξαρτηθεί από την απόφαση που θα πάρει η Βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Ο γερμανικός εναέριος χώρος άνοιξε πλήρως, ενώ από την Πέμπτη η Lufthansa θα αρχίσει να επαναλαμβάνει κανονικά τις πτήσεις της. Λίγες πτήσεις πραγματοποιήθηκαν χτες από τα παρισινά αεροδρόμια και σήμερα η Air France ξεκίνησε τις υπερατλαντικές πτήσεις.

Η υπηρεσία διαχείρισης των αεροδρομίων της Φινλανδίας, Finavia, ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη ότι ο εναέριος χώρος της ευρωπαϊκής αυτής χώρας είναι ανοικτός, τουλάχιστον μέχρι νεώτερης ειδοποίησης. Λίγες ώρες αργότερα, όμως, το αεροδρόμιο του Ελσίνκι, το μεγαλύτερο της χώρας, έκλεισε και πάλι και θα παραμείνει κλειστό τουλάχιστον ως τις 18:00 GMT (21:00 ώρα Ελλάδας). Αντίθετα τα αεροδρόμια Πόρι και Ταμπέρε-Πιρκάλα θα κλείσουν από τις 18:00 GMT (21:00 ώρα Ελλάδας), ενώ την ίδια ώρα θα ανοίξει το αεροδρόμιο Μαρίενχαμ, σύμφωνα πάντα με την Finavia.

Στη Δανία, η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας Naviair ανακοίνωσε ότι ο εναέριος χώρος της Δανίας θα παραμείνει ανοιχτός ως αύριο στις 6:00 GMT (09:00 ώρα Ελλάδος).

Τα προβλήματα στον εναέριο χώρο της Βουλγαρίας συνεχίζονται, καθώς 29 πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο της Σόφιας ακυρώθηκαν κατά το τελευταίο 24ωρο. Οι πτήσεις ακυρώθηκαν, εξαιτίας των κινδύνων που ενδέχεται να προκαλέσει η ηφαιστειακή στάχτη από την Ισλανδία στην ομαλή λειτουργία των κινητήρων των αεροσκαφών.Ωστόσο, τμήματα του βουλγαρικού εναέριου χώρου παραμένουν ανοιχτά, αναλόγως των καιρικών συνθηκών. 

Τα προβλήματα από την ηφαιστειακή στάχτη της Ισλανδίας συνεχίζονται στον εναέριο χώρο της Σερβίας. Ως άμεση συνέπεια χθες, ακυρώθηκαν οι πτήσεις από το αεροδρόμιο Νίκολα Τέσλα του Βελιγραδίου προς Βαρσοβία, Λονδίνο, Παρίσι, Φρανκφούρτη, Μόναχο, Παρίσι, αλλά και Στουτγκάρδη. Τα δεδομένα στον εναέριο χώρο της Σερβίας μεταβάλλονται ανάλογα με την κατάσταση που επικρατεί στο βαλκανικό, αλλά και ευρωπαϊκό εναέριο χώρο, ενώ η κατάσταση είναι πιο δύσκολη για τους προορισμούς της βόρειας Ευρώπης. 

Ο εναέριος χώρος της Ρουμανίας είναι καθαρός από την ηφαιστειακή στάχτη της Ισλανδίας, από χθες στις 21:00, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος της Ρουμανίας. Η θετική αυτή εξέλιξη αποδίδεται στην αλλαγή των μετεωρολογικών πιέσεων στον εναέριο χώρο της Ρουμανίας, η οποία και ώθησε τη στάχτη προς τα βόρεια. 

Από σήμερα Τετάρτη η Αυστραλία συνδέεται και πάλι αεροπορικά με την Ευρώπη. Η διεθνής αυστραλιανή αεροπορική εταιρία Qantas ανακοίνωσε πως από σήμερα ξεκινάνε οι πτήσεις της από Ασία προς Λονδίνο και Φραγκφούρτη και από αύριο από Αυστραλία για όλους τους ευρωπαϊκούς προορισμούς. Ήδη, οι αεροπορικές εταιρίες Singapore Airlines και Virgin Atlanti ξεκίνησαν πτήσεις από Αυστραλία προς Λονδίνο. 

Με αφορμή τη διακοπή των δρομολογίων, λόγω του ηφαιστείου της Ισλανδίας, στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να μην υπάρχουν κενές θέσεις στα αεροπλάνα, ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς, το κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων θα εκτιναχτεί στα ύψη.

Ρεπορτάζ του Aljazeera

Διαβάστε επίσης: 

Βελτιωμένη η κατάσταση στο “Ελ. Βενιζέλος”

Ισλανδία: Μειώθηκαν οι εκρήξεις του ηφαιστείου

Επικρίσεις Κουσνέρ στις ευρωπαϊκές αρχές για το χειρισμό της κρίσης

#TAGS MM