Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Άνοιξαν οι κάλπες στην Ουγγαρία

Άνοιξαν οι κάλπες στην Ουγγαρία

Άνοιξαν οι κάλπες στην Ουγγαρία στις 07:00 [ώρα Ελλάδας] για τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών· κατά τις δημοσκοπήσεις, η κεντροδεξιά προηγείται, ενώ η ακροδεξιά ελπίζει να επαναλάβει –αν όχι να βελτιώσει– τις εντυπωσιακές της επιδόσεις στις ευρωεκλογές.

Ο 46χρονος πρώην πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν αναμένεται να οδηγήσει το κεντροδεξιό κόμμα Fidesz ξανά στην εξουσία, μετά από οκτώ χρόνια διακυβέρνησης των σοσιαλδημοκρατών. Το να μην κατακτήσει την πρώτη θέση το κόμμα της κεντροδεξιάς θα αποτελέσει μεγάλη έκπληξη. 

Ωστόσο, για πολλούς το μεγάλο ερώτημα είναι πόσοι Ούγγροι θα ψηφίσουν το Jobbik, το κόμμα της ακροδεξιάς, που κέρδισε 15% στις ευρωεκλογές τον περασμένο Ιούνιο, προκαλώντας αίσθηση.Περίπου το 60% των ψηφοφόρων που είχαν ήδη αποφασίσει τι θα ψηφίσουν δήλωσαν ότι θα στηρίξουν το Fidesz, ποσοστό υπερτριπλάσιο εκείνων που είπαν ότι θα ψηφίσουν τους σοσιαλιστές, κατά τις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

Στις περισσότερες δημοσκοπήσεις το Jobbik εμφανίζεται να έρχεται τρίτο με μερικές ποσοστιαίες μονάδες διαφορά από τους σοσιαλιστές, όμως σε δύο δημοσκοπήσεις η ακροδεξιά εμφανίστηκε ικανή να συγκεντρώσει ποσοστό υψηλότερο ακόμα και από αυτό της κεντροαριστερός.Οι κάλπες κλείνουν στις 20:00 [ώρα Ελλάδας].

Η Ουγγαρία έχει ένα από τα πιο πολύπλοκα εκλογικά συστήματα στον κόσμο, με τις εκλογές να διεξάγονται σε δύο γύρους — ο δεύτερος θα γίνει την 25η Απριλίου. Στον πρώτο γύρο επιλέγονται 176 μέλη της βουλής με απλό πλειοψηφικό σύστημα στις εκλογικές τους περιφέρειες. Άλλοι 152 βουλευτές επιλέγονται με βάση τις κομματικές λίστες. Το όριο που πρέπει να συγκεντρώσει ένα κόμμα για να μπει στη βουλή είναι το 5%.

Οι υπόλοιπες από τις συνολικά 386 έδρες της βουλής κατανέμονται βάσει ενός πολύπλοκου συστήματος που δίνει στα κόμματα που μπαίνουν στο κοινοβούλιο ψήφους που αλλιώς θα “χάνονταν”.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε