Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Ανταλλάσσουν πυρά και απειλές Χεζμπολάχ-Ισραήλ

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Λάδι στη φωτιά που έχει ανάψει στα σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ ρίχνουν Χεζμπολάχ και Τελ Αβίβ, ανταλλάσσοντας εκτός από πυρά και απειλές!

Λίγο μετά τις απειλές της σιιτικής οργάνωσης πως έχει τη στρατιωτική δυνατότητα να πλήξει στόχους εντός του Ισραήλ, ήρθε η «απάντηση» από τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κατηγόρησε το Λίβανο και τη Χαμάς υπεύθυνους για τις επιθέσεις στο έδαφός του και προειδοποίησε ότι θα συνεχίσει να απαντά ισχυρά στην βία. “Θέλω να ξεκαθαρίσω στην Χαμάς και την κυβέρνηση του Λιβάνου ότι τους θεωρούμε υπεύθυνους για τη βίαιη πρόκληση εναντίον των στρατιωτών μας”, ανέφερε σε τηλεοπτική ομιλία του.

“Η πολιτική μας είναι ξεκάθαρη, το Ισραήλ απαντά και θα συνεχίσει να απαντά με δύναμη σε κάθε επίθεση εναντίον πολιτών και στρατιωτών του. Θέλω να ξεκαθαρίσω, ότι το ζήτημα της χρήσης μιας περιοχής, η οποία ανήκει σε ένα τρίτο κράτος, το οποίο επιζητεί την ειρήνη προκείμενου… να εκτοξεύει ρουκέτες στο Ισραήλ, δε θα βοηθήσει την Χαμάς να αποφύγει τις ευθύνες” πρόσθεσε ο Νετανιάχου.

Είναι η «απάντηση» στις απειλές που εκτόξευσε νωρίτερα ο δεύτερος στην ηγεσία της Χεζμπολάχ σεΐχης Ναΐμ Κάσεμ, μέσω συνέντευξής του στο Γαλλικό πρακτορείο. «Όταν το Ισραήλ απειλεί ότι θα καταστρέψει τον Λίβανο, ας γνωρίζει πως η Χεζμπολάχ διαθέτει τη στρατιωτική δυνατότητα για να τον κάνει να υποφέρει σε αποτελεσματικό βαθμό», διεμήνυσε.

Σε περίπτωση ισραηλινής επίθεσης, η Χεζμπολάχ θα επιλέξει την κατάλληλη στιγμή για να απαντήσει και «το εσωτερικό μέτωπο του Ισραήλ θα βρεθεί ολοκληρωτικά εκτεθειμένο και οι Ισραηλινοί θα πληρώσουν ένα βαρύτατο τίμημα για την επιθετικότητά τους», προειδοποιεί. «Καμία ισραηλινή επιθετική ενέργεια, καμία καταστροφική πράξη δεν πρόκειται να μείνει αναπάντητη», πρόσθεσε.

Το μήνυμα κατά του Ισραήλ έρχεται μια ημέρα μετά τις αιματηρές συγκρούσεις στις λιβανο-ισραηλινή μεθόριο και το θάνατο τεσσάρων λιβανέζων και ενός ισραηλινού στρατιωτικού. Ερωτηθείς για την αδράνεια του κινήματός του στις χθεσινές συρράξεις στον νότιο Λίβανο, ο σεΐχης Κάσεμ δήλωσε πως η «ισλαμική αντίσταση θα επιλέξει τη στιγμή για να απαντήσει σε κάθε επιθετική ενέργεια».

«Το Ισραήλ οφείλει να καταλάβει πως κάθε επίθεση, όσο περιορισμένης κλίμακας κι αν είναι, μας δίνει πλήρες δικαίωμα να απαντήσουμε με επαρκή τρόπο και την κατάλληλη στιγμή», δήλωσε.

Έντονα καταδίκασαν οι ΗΠΑ τα αιματηρά περιστατικά στην λιβανο-ισραηλινή μεθόριο. «Τα πυρά των λιβανικών ενόπλων δυνάμεων ήσαν πλήρως αδικαιολόγητα και σκόπιμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η αντίδραση της Ουάσινγκτον ήρθε μετά την ανακοίνωση της δύναμης του ΟΗΕ στον Λίβανο (Finul) πως τα δένδρα που επιχείρησε να εκριζώσει χθες το Ισραήλ -και στάθηκαν αιτία για τη φονική αντιπαράθεση-βρίσκονταν εντός «της ισραηλινής πλευράς». Η λιβανική πλευρά, πάντως, επιμένει στη δική της εκδοχή των γεγονότων.

Συλλήψεις για κατασκοπία

Έναν υψηλόβαθμο αξιωματικό του στρατού, ένα μέλος του Χριστιανικού Κόμματος και έναν υπάλληλο κρατικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών, συνέλαβαν οι αρχές του Λιβάνου, στον τελευταίο κύκλο συλλήψεων ατόμων που θεωρούνται ύποπτοι για τη διενέργεια κατασκοπείας για λογαριασμό του Ισραήλ.

Οι ύποπτοι συνελήφθησαν έπειτα από διαφορετικές επιχειρήσεις των δυνάμεων ασφαλείας την περασμένη εβδομάδα. Το μέλος του Χριστιανικού Κόμματος που συνελήφθη ήταν επίσης συνταγματάρχης εν αποστρατεία.

Ήδη έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε δύο υπαλλήλους της κρατικής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Alfa για τη διενέργεια κατασκοπείας για λογαριασμό του Ισραήλ, κατηγορία που τιμωρείται με τη θανατική ποινή.

Ο υπάλληλος που συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα εργαζόταν για την κρατική εταιρεία σταθερής τηλεφωνίας Ogero. Οι συλλήψεις των εργαζομένων στην Alfa συγκλόνισαν τη χώρα και πυροδότησαν συζητήσεις για το πόσο βαθιά έχει διεισδύσει το Ισραήλ στις τηλεπικοινωνίες και τους τομείς της ασφάλειας του Λιβάνου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε