Τετάρτη, 24 Απρ.
23oC Αθήνα

Αντάρτες και αποστάτες απειλούν την Μέρκελ στη Γερμανία

Αντάρτες και αποστάτες απειλούν την Μέρκελ στη Γερμανία

”Η Γερμανίδα καγκελάριος αντιμετωπίζει νέα πολιτική έξαρση από συντηρητικούς επικριτές των σχεδίων της για την διάσωση της ευρωζώνης, με την ίδρυση ενός κινήματος που προσπαθεί να αντλήσει στήριξη από τους ευρωσκεπτικιστές για τις γενικές εκλογές του επόμενου έτους”.

Διαβάστε όλο το άρθρο των Financial Times με τίτλο:Πολιτικό αγκάθι στην Καγκελαρία οι διασώσεις

”Η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel, αντιμετωπίζει νέα πολιτική έξαρση από συντηρητικούς επικριτές των σχεδίων της για την διάσωση της ευρωζώνης, με την ίδρυση ενός κινήματος που προσπαθεί να αντλήσει στήριξη από τους ευρωσκεπτικιστές για τις γενικές εκλογές του επόμενου έτους.

Οι ιδρυτές της αποκαλούμενης ομάδας Εκλογική Εναλλακτική-2013, μεταξύ των οποίων ένας αριθμός από μετριοπαθείς υποστηρικτές του κόμματος Χριστιανοδημοκρατικης Ένωσης της κας Merkel, δηλώνουν ότι σχεδιάζουν να συμμαχήσουν με το βαυαρικό κόμμα των Ελεύθερων Ψηφοφόρων για να αντιμετωπίσουν την καγκελάριο.

Ελπίζουν να αξιοποιήσουν το κύμα της γερμανικής εχθρότητας απέναντι στην δημιουργία του μηχανισμού των 500 δισ. ευρώ European Stability Mechanism – που θα εισαχθεί επισήμως στο Λουξεμβούργο σήμερα– και τα σχέδια της ΕΚΤ να αγοράσει κρατικά ομόλογα ευρωζώνης για να μειωθεί το κόστος δανεισμού των χρεωμένων κρατών.

Παρά τον γερμανικό σκεπτικισμό για τα σχέδια διασώσεων, τα προσωπικά επίπεδα δημοτικότητας της κας Merkel και η υποστήριξη για το κόμμα της (CDU) έχουν ανέλθει στο 38-39% στις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, σχεδόν 9 μονάδες υψηλότερα από την αξιωματική αντιπολίτευση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος SPD.

Αν και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ορθολογική καγκελάριος προηγείται αρκετά έναντι όλων των δυνητικών αντιπάλων, οι υπεύθυνοι της εκστρατείας της φοβούνται πάντα για αποστασίες πιο συντηρητικών υποστηρικτών, και ειδικά όσων είναι εχθρικοί με τα προγράμματα διάσωσης.

Ο βασικός αντίπαλος της κας Merkel, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Peer Steinbrück, που επελέγη υποψήφιος του SPD για την καγκελαρία, έχει βιώσει ένα ταραχώδες ξεκίνημα, καθώς του ζητούν από πολλές πλευρές να δηλώσει όλες τις πηγές εισοδημάτων του εκτός της βουλευτικής αμοιβής.

Υπήρξε συχνός φιλοξενούμενος ομιλητής σε εκδηλώσεις του ιδιωτικού τομέα όσο ήταν στην αντιπολίτευση, μεταξύ των οποίων πολλές τραπεζικές δεξιώσεις.

Η βασική αντιπολίτευση του κ. Steinbrück στην καγκελάριο είναι ότι δεν υπήρξε αρκετά αποφασιστική στην προώθηση προγραμμάτων διασώσεων στην ευρωζώνη. Έχει ζητήσει μερική εισαγωγή ομολόγων με κοινή εγγύηση ευρωζώνης. Αλλά υποστηρίζει την γενική γραμμή της κυβερνητικής πολιτικης προς την οικονομική ενοποίηση ανάμεσα στους εταιρους του κοινού νομίσματος.

Η ομάδα Εκλογική Εναλλακτική ισχυρίζεται ότι την υποστηρίζουν πρώην μέλη του CDU και του SPD, καθώς και του Ελεύθερου Δημοκρατικού κόμματος, που είναι οι μικροί εταίροι στον κυβερνητικό σχηματισμό.

“Προερχόμαστε από διαφορετικά κόμματα, αν και έχουμε ιδιαίτερη δύναμη στο CDU”, δήλωσε ο καθηγητής Bernd Lucke του Πανεπιστημίου του Αμβούργου, που είναι εκπρόσωπος της νέας ομάδας.

«Είναι σημαντικό να εξηγήσουμε τι είναι λάθος στην ισχύουσα πολιτική», είπε στους Financial Times. «Ο περισσότερος κόσμος δεν αντιλαμβάνεται ακόμη ποιοι είναι οι κίνδυνοι. Μη εξασφαλισμένες αξιώσεις στην Bundesbank και υποχρεώσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης μέσω ποικίλων μηχανισμών ρευστότητας που φτάνουν το σχεδόν 1 τρισ. ευρώ.»

Η “Εκλογική Εναλλακτική 2013” έχει κατορθώσει να εξασφαλίσει την υποστήριξη αρκετών επικριτών της πολιτικής της κας Merkel, μεταξύ των οποίων ο Hans-Olaf Henkel, πρώην πρόεδρος του γερμανικού βιομηχανικού επιμελητηρίου, καθώς και ο Karl Albrecht Schachtschneider και ο Joachim Starbatty, δύο καθηγητές που έχουν πολλάκις προσφύγει εναντίον των πολιτικών του Βερολίνου στο συνταγματικό δικαστήριο.

Ωστόσο δεν έχουν ακόμη εξασφαλίσει κάποια μεγάλα «ονόματα» για το κίνημα ώστε να πλήξουν την δημοτικότητα της κας Merkel σε εθνικό επίπεδο”.

Πηγή Euro2day

Διαβάστε επίσης :

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε