Πέμπτη, 28 Μαρ.
24oC Αθήνα

Ανθρώπινες ζωές θυσία στην κρίση! – Κι άλλος Ισπανός αυτοκτόνησε επειδή του έκαναν έξωση!

Το γκράφιτι σε δρόμο της Μαδρίτης με την κρεμάλα και την λέξη έξωση στα ισπανικά (Desahucio)
Το γκράφιτι σε δρόμο της Μαδρίτης με την κρεμάλα και την λέξη έξωση στα ισπανικά (Desahucio)

– Δράμα χωρίς τέλος για τους Ισπανούς
– Ένας άνδρας στον οποίο θα έκανε έξωση από το σπίτι του η ίδια του η οικογένεια, αυτοκτόνησε σήμερα στην Κόρδοβα,
– Είναι ο τρίτος αυτόχειρας για τον ίδιο λόγο
– Τραγική ειρωνεία: Πάγωμα των εξώσεων είχε ανακοινωθεί μια ημέρα πριν την αυτοκτονία του
– 350.000 ισπανοί έχουν χάσει τα σπίτια τους!

Κι αυτό την επομένη της έγκρισης έκτακτων μέτρων στον τομέα αυτόν από την κυβέρνηση.

Ο άνδρας, στον οποίο θα έκανε έξωση η ίδια του η οικογένεια από το σπίτι το οποίο του νοίκιαζε –σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης– αυτοκτόνησε σήμερα στην Κόρδοβα, στη νότια Ισπανία, στην τρίτη αυτοκτονία που σημειώνεται σε διάστημα ενός μήνα στη χώρα λόγω έξωσης.

“Σήμερα το πρωί γύρω στις 11:00 (τοπική ώρα), ένας άνθρωπος πήδηξε από το παράθυρο του σπιτιού του στον δημόσιο δρόμο” και πέθανε όταν έφτασε το ασθενοφόρο, δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Πρόκειται για “έναν 50χρονο άνδρα”, στον οποίο “δυστυχώς” θα γινόταν έξωση, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Το δράμα αυτό σημειώνεται την επομένη της έγκρισης έκτακτων μέτρων για τον τομέα αυτόν από την ισπανική κυβέρνηση. Οι ισπανικές αρχές, οι οποίες δέχονται μεγάλες κοινωνικές πιέσεις, ανακοίνωσαν χθες το πάγωμα για δύο χρόνια των εξώσεων για τους πιο ευάλωτους υπερχρεωμένους ιδιοκτήτες ακινήτων. Το έκτακτο αυτό μέτρο ελήφθη λόγω της μεγάλης αύξησης των περιστάσεων αυτού του είδους που οφείλονται στην οικονομική κρίση.

Σύμφωνα με τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης, η έξωση αυτού του άνδρα ζητήθηκε από την ίδια του την οικογένεια, στην οποία ανήκει το σπίτι το οποίο νοίκιαζε. Ωστόσο μέλη του συλλόγου που αγωνίζεται κατά των εξώσεων μετέβησαν εκεί σήμερα το πρωί για να εμποδίσουν την έξωση του άνδρα από τους δικαστικούς κλητήρες.

Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν αυτοκτονήσει δύο ιδιοκτήτες σπιτιών που απειλούνταν με έξωση. Στις 25 Οκτωβρίου ο Χοσέ Λουίς Ντομίνγκο βρέθηκε κρεμασμένος στη νότια Ισπανία την ώρα που θα του έκαναν την έξωση. Στις 9 Νοεμβρίου η Αμάια Εγάνια πήδηξε από το παράθυρο του διαμερίσματός της στη Χώρα των Βάσκων, λίγο μετά την άφιξη των δικαστικών κλητήρων.

Μόλις την περασμένη Δευτέρα, η Ισπανική Ένωση Τραπεζών (AEB) ανακοίνωσε το πάγωμα για δύο χρόνια ενός μέρους των εξώσεων από υπερχρεωμένες ιδιοκτησίες, έπειτα από δύο αυτοκτονίες μέσα σε 15 ημέρες.

Η Ένωση αναφέρει πως έλαβε την περασμένη Πέμπτη “τη δέσμευση όλων των μελών της, για ανθρωπιστικούς λόγους και στο πλαίσιο της κοινωνικά υπεύθυνης πολιτικής τους, να μπλοκάρουν τις εξώσεις για τα δύο επόμενα χρόνια, στις περιπτώσεις ακραίας ανάγκης”, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζονται τα κριτήρια βάσει των οποίων προσδιορίζονται αυτές “οι περιπτώσεις ακραίας ανάγκης”, αλλά αναφέρεται πως η απόφαση ελήφθη λόγω “της κοινωνικής ανησυχίας που προκαλείται από τις εξώσεις ιδιοκτητών”.

Με 350.000 υπερχρεωμένους ιδιοκτήτες να έχουν υποστεί έξωση αφότου έσκασε η φούσκα των ακινήτων το 2008, το φαινόμενο αυτό αποτελεί μια από τις πιο κραυγαλέες εκδηλώσεις της οικονομικής κρίσης στην Ισπανία.

Το θέμα πήρε τις τελευταίες εβδομάδες δραματική τροπή, καθώς μέσα σε 15 ημέρες αυτοκτόνησαν δύο ιδιοκτήτες που επρόκειτο να υποστούν έξωση. Το γεγονός προκάλεσε διαδηλώσεις, κυρίως στη Μαδρίτη, όπου εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν φωνάζοντας “τραπεζίτες δολοφόνοι”. Δυστυχώς οι αυτόχειρες έγιναν τρεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

44χρονη πουλάει το όργανά της για να ζήσει το παιδί της

Αυτοκτόνησε επειδή της έκαναν έξωση

“Παγώνουν” οι εξώσεις στην Ισπανία

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε