Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Αντιδράσεις για την εκτέλεση του Βρετανού στην Κίνα

(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)

Βρετανία, Γαλλία και Ε.Ε. καταδίκασαν την απόφαση της Κίνας να εκτελέσει τον Βρετανό Ακμάλ Σαΐχ, που είχε καταδικαστεί σε θάνατο

Ο 53χρονος Σαΐχ είχε συλληφθεί τον Νοέμβριο του 2008 με την κατηγορία της διακίνησης 4 κιλών ηρωίνης και εκτελέστηκε το πρωί της Τρίτης. 

Η οικογένειά του είχε κάνει έκκληση στις κινεζικές αρχές ζητώντας να μην εκτελεστεί η ποινή επειδή ο Σαΐχ έπασχε από διπολική διαταραχή και είχε παραπλανηθεί από μια συμμορία εμπόρων ναρκωτικών προκειμένου να εισάγει λαθραία την ηρωίνη.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν και το γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασαν την εκτέλεση με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο και το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίαςα ανακοίνωσε ότι κάλεσε την πρέσβειρα της Κίνας στο Λονδίνο προκειμένου να διαμαρτυρηθεί.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ε.Ε. που καταδίκασε “με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο” την εκτέλεση του Βρετανού σε ανακοίνωση της και εξέφρασε τη βαθιά λύπη της για το γεγονός ότι η Κίνα δεν εισάκουσε τις εκκλήσεις για την μετατροπή της καταδίκης.

Ωστόσο η κινεζική πρεσβεία στο Λονδίνο, προσπάθησε να δικαιολογήσει την εκτέλεση και επανέλαβε ότι “είχε καταδικαστεί για σοβαρό έγκλημα της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών. Η ποσότητα της ηρωίνης που έχει φέρει στην Κίνα ήταν 4.030 γραμμάρια, αρκετή για να προκαλέσει 26.800 θανάτους και απειλήσει πολλές οικογένειες”.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε