Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Αντιδράσεις για το ελβετικό “όχι” στους μιναρέδες

Μια αφίσα της καμπάνιας κατά της ανέγερση νέων μιναρέδων...
Μια αφίσα της καμπάνιας κατά της ανέγερση νέων μιναρέδων...

Η Ε.Ε. αλλά και το Βατικανό εξέφρασαν την ανησυχία τους και τάχθηκαν εναντίον της απαγόρευσης των μιναρέδων.

  Η Ε.Ε. μέσω δηλώσεων αξιωματούχων επέκρινε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελβετία για την απαγόρευση ανέγερση μιναρέδων.

“Δεν πρέπει να δώσουμε την εντύπωση ότι στιγματίζουμε μία θρησκεία, εν προκειμένω το Ισλάμ” είπε ο υπουργός Μετανάστευσης της Γαλλίας, Ερίκ Μπεσόν.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το Βατικανό, που δήλωσε ότι “έχει την ίδια γραμμή με τους ελβετούς επισκόπους”, οι οποίοι την Κυριακή χαρακτήρισαν “δυνατό χτύπημα στη θρησκευτική ελευθερία”το αποτέλεσμα του ελβετικού δημοψηφίσματος. 

Την ανησυχία της έχει εκφράσει και η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.  Τόσο η συμμαχική ελβετική κυβέρνηση, όσο και το Κοινοβούλιο έχουν απορρίψει την πρόταση με αιτιολογικό ότι παραβιάζει το ελβετικό Σύνταγμα, τη θρησκευτική ελευθερία και την παραδοσιακή ανεκτικότητα που χαρακτηρίζει τη χώρα.Οι πολέμιοι της πρότασης τονίζουν ότι πυροδοτεί διακρίσεις και ότι η όλη διενέργεια του δημοψηφίσματος υποδαυλίζει το μίσος.

Οι Ελβετοί στήριξαν την πρόταση που τέθηκε σε δημοψήφισμα με την υποστήριξη της δεξιάς. Να κτιστούν ή όχι νέοι μιναρέδες στα τεμένη της χώρας; Η απάντηση ήταν όχι. 

 
«Η πρωτοβουλία φαίνεται να γίνεται αποδεκτή, υπάρχει μια θετική τάση. Αποτελεί μεγάλη έκπληξη» μετέδωσε η γαλλόφωνη τηλεόραση 30 λεπτά μετά τη διακοπή της ψηφοφορίας το μεσημέρι.
Τα επίσημα αποτελέσματα το επιβεβαίωσαν. Η απαγόρευση στηρίχθηκε σε ποσοστό 57% σε 22 από τα 26 καντόνια της Ελβετίας.
 
Το δημοψήφισμα, συνήθης πρακτική για την Ελβετία, που έγινε την Κυριακή είναι χαρακτηριστικό της πολιτικής που ακολουθεί το Λαϊκό Ελβετικό Κόμμα (SVΡ). Ένα κόμμα που κατάφερε να γίνει η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη της χώρας μέσω μιας λαϊκιστικής και υπερσυντηρητικής ατζέντας.
 
Στην Ελβετία ζουν 400.000 μουσουλμάνοι και σε ολόκληρη τη χώρα υπολογίζονται μεταξύ 130-160 μουσουλμανικών πολιτιστικών κέντρων και κέντρων προσευχής για τους μουσουλμάνους από τα οποία όμως τα τέσσερα μόνο είναι τζαμιά με μιναρέ.
 
Στο Παρίσι, η αντιπρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, Μαρίνα Λεπέν, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την απαγόρευση, λέγοντας ότι «επιτέλους, οι ελίτ δεν πρέπει να αρνούνται τους φόβους και τις προσδοκίες των ευρωπαϊκών λαών».
 

Ένδειξη μίσους των Ελβετών χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος η μεγαλύτερη μουσουλμανική οργάνωση της Ινδονησίας, NU. 40 εκατομμύρια μέλη έχει η συγκεκριμένη μουσουλμανική οργάνωση και θεωρείται πως επηρεάζει τη γνώμη μουσουλμάνων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε