Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Αντιφατικές πληφορορίες για τη σύζυγο του νομπελίστα Ειρήνης

Η σύζυγος του φυλακισμένου νομπελίστα Ειρήνης αγνοείται σύμφωνα με τους δικηγόρους του,ωστόσο ΜΚΟ αναφέρει ότι συναντήθηκε τελικά με το σύζυγό της.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που έρχονται από μία ΜΚΟ, η σύζυγος του κινέζου αντιφρονούντα Λιού Σιαομπό που τιμήθηκε με το Νομπέλ Ειρήνης συναντήθηκε μαζί του την Κυριακή. Το ζευγάρι συναντήθηκε σήμερα νωρίς το απόγευμα (τοπική ώρα), σύμφωνα με ανακοίνωση του Κέντρου Πληροφόρησης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την Δημοκρατία, το οποίο επικαλείται την πεθερά του Λιού Σιαομπό.

Πάντως, δικηγόροι του αντιφρονούντα είπαν ότι δεν έχουν μπορέσει να έλθουν σε επαφή με τη Λίου Σια αφότου “την πήραν αστυνομικοί”, το βράδι του Σαββάτου, λίγη ώρα αφότου απονεμήθηκε από την Επιτροπή Νομπέλ το βραβείο.”Δεν έχουμε καταφέρει να έλθουμε σε επαφή μαζί της, δεν ξέρουμε πού βρίσκεται”, είπε ο Ντινγκ Σικούι, ένας από τους δικηγόρους του Λίου. “Ανησυχούμε γα την ασφάλειά της. Πιστεύουμε ότι η αστυνομία την πάει να δει το Λίου Σιαομπό, αλλά δεν έχουμε τρόπο να το επιβεβαιώσουμε”.

Κρατικά μέσα μεταδίδουν ότι ταξιδεύει στην βορειοανατολική Κίνα όπου βρίσκεται η φυλακή που βρίσκεται ο Λιού για να του μεταφέρει την είδηση της βράβευσης. Ο Λίου έχει καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 11 ετών για υπονομευτικό έργο κατά της κυβέρνησης.

Οι αρχές είχαν αποκλείσει μέρος του οδικού δικτύου στην πόλη Τζιντσού, στην επαρχία Λιάονινγκ, όπου είναι φυλακισμένος ο Λίου· αστυνομικοί άφηναν να περνούν μόνο κάτοικοι και αξιωματούχοι. Δημοσιογράφοι που επιχείρησαν να πάνε στη φυλακή ενημερώθηκαν ότι δεν τους επιτρέπεται.

Ο 54χρονος συγγραφέας είναι ο πρώτος κινέζος που έλαβε βραβείο Νομπέλ. Συνέθεσε το μανιφέστο “Χάρτα 08”, με το οποίο ζητά περισσότερα δικαιώματα για τους πολίτες, το οποίο έχουν προσυπογράψει χιλιάδες. Η κυβέρνηση της Κίνας εκφράστηκε με οργή για την απονομή, χαρακτηρίζοντας το Λίου “εγκληματία” και την απονομή του βραβείου σε αυτόν “προσβολή” στα “ιδανικά του Νομπέλ”.

Αντίθετα, δυτικοί ηγέτες και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χαιρέτισαν την επιλογή του, περιλαμβανομένου του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα –στον οποίο είχε απονεμηθεί το Νομπέλ Ειρήνης για το 2009–, και κάλεσαν τις κινεζικές αρχές να προχωρήσουν στην απελευθέρωσή του.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε