Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Αντικρουόμενες απόψεις ΗΠΑ – ΝΑΤΟ για το Αφγανιστάν

Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να έχει έναν υποστηρικτικό ρόλο στο Αφγανιστάν ακόμα και μετά τη μεταβίβαση της ευθύνης των μαχών στον αφγανικό στρατό το 2014, δήλωσε στη Λισαβόνα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν. “Ο Ομπάμα δεν έχει ακόμα αποφασίσει” λέει αμερικανός αξιωματούχος.

Ο Ράσμουσεν τόνισε ότι τα ξένα στρατεύματα δεν θα έχουν μάχιμο ρόλο στο Αφγανιστάν μετά το 2014 και ότι στόχος είναι η μεταβίβαση της ευθύνης της ασφάλειας στον αφγανικό στρατό σταδιακά από το 2011 ως το 2014. “Δε βλέπω σε μάχιμο ρόλο τα στρατεύματα της Isaf μετά το 2014 με δεδομένο βέβαια ότι η κατάσταση ασφαλείας θα μάς επιτρέψει να να αναλάβουμε έναν πιο υποστηρικτικό ρόλο”, τόνισε ο Ράσμουσεν.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ υπογράμμισε ότι υπεγράφη με τον αφγανό πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι “μια συμφωνία μακροπρόθεσμης συνεργασίας”. “Για να το πούμε απλά, εάν οι ταλιμπάν ή οποιοσδήποτε περιμένει να μας δει εκτός (του Αφγανιστάν), ας το ξεχάσει. Θα παραμείνουμε στο Αφγανιστάν όσο χρειαστεί για να τελιώσουμε αυτό που έχουμε να κάνουμε”, δήλωσε ο Ράσμουσεν.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμα αποφασίσει εάν θα τερματιστεί ο μάχιμος ρόλος τους στο Αφγανιστάν ως το 2014

Αυτό δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα, στη Λισαβόνα.

“Η κυβέρνηση δεν έχει λάβει ακόμα τέτοια απόφαση”, απάντησε ο αμερικανός αξιωματούχος όταν ρωτήθηκε εάν συμφωνεί με τη θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν ότι ο μάχιμος ρόλος των διεθνών δυνάμεων θα έχει τερματιστεί ως τα τέλη του 2014.

Ο αμερικανός αξιωματούχος τόνισε ότι την απόφαση αυτή θα λάβει ο Μπαράκ Ομπάμα ως αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων.

Κάμερον: Φεύγουμε έως το τέλος του 2015

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον διατύπωσε την κατηγορηματική “δέσμευση” ότι δεν θα υπάρχουν βρετανική στρατεύματα μάχης στο Αφγανιστάν στο τέλος του 2015.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε