Τρίτη, 16 Απρ.
24oC Αθήνα

Αντιμέτωπη με “ακραία” ξηρασία η Πορτογαλία

Αντιμέτωπη με “ακραία” ξηρασία η Πορτογαλία

Το χαμηλότερο επίπεδο βροχοπτώσεων από το 1931 κατέγραψε τον Φερβουάριο η Πορτογαλία και το ηπειρωτικό τμήμα της είναι πλέον αντιμέτωπο με μία «σοβαρή», ή «ακραία» ξηρασία, ανακοίνωσε η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας.

Με ένα ύψος βροχής μόλις 2,2 χιλιοστά, ο περασμένος μήνας «αποτελεί τον πλέον ξηρό Φεβρουάριο από το 1931, χρονιά κατά την οποία ξεκίνησε η συλλογή των τακτικών δεδομένων», τονίζει στην ανακοίνωσή της η υπηρεσία.

“Εξαιτίας της απουσίας σημαντικών “υδατικών κατακρημνίσεων” πρακτικά στο σύνολο του ηπειρωτικού εδάφους κατά το τελευταίο 15ήμερο του Φεβρουαρίου” το 68% της επικράτειας-μη περιλαμβανομένων των αρχιπελάγων των Αζορών και της Μαδέρας-πλήττεται σήμερα από «σοβαρή ξηρασία» και το 32% από «ακραία ξηρασία», ήτοι τα δύο σοβαρότερα επίπεδα.

«Η μετεωρολογική αυτή ξηρασία ήταν στα τέλη Φεβρουαρίου η εντονότερη από την τελευταία εκδήλωση του φαινομένου στην εθνική επικράτεια το 2005», τονίζει η υπηρεσία.

Απέναντι στις πλείστες εκκλήσεις που έχουν διατυπώσει τις τελευταίες ημέρες οι αγρότες, η κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα την πρόθεσή της να ζητήσει από τις Βρυξέλλες μία προκαταβολή των αγροτικών επιδοτήσεων που προβλέπονται για το τρέχον έτος, προκειμένου «να προσαρμόσουν οι αγρότες τους τρόπους παραγωγής τους στην τρέχουσα κατάσταση ξηρασίας», όπως τόνισε ο γγ του υπουργείου Γεωργίας Ζοζέ Ντιόγκου Αλμπουκέρκι.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε