Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Αντίποινα των ισλαμιστών στους Γάλλους για το Μαλί – Δύο νεκροί, 40 όμηροι

Αντίποινα των ισλαμιστών στους Γάλλους για το Μαλί – Δύο νεκροί, 40 όμηροι

Ένοπλοι ισλαμιστές επιτέθηκαν σε εγκαταστάσεις της εταιρίας British Petroleum στη νότια Αλγερία, σκοτώνοντας δυο ανθρώπους, εκ των οποίων ο ένας ήταν Γάλλος και ο άλλος φέρεται να ήταν Άγγλος, ενώ απήγαγαν 40 εργαζόμενούς της.

Η επίθεση σημειώθηκε στην περιοχή Αϊν Αμένας, κοντά στα σύνορα με τη Λιβύη, και κατά τη διάρκειά της εφτά άτομα τραυματίστηκαν. Επιχείρηση του αλγερινού στρατού είναι σε εξέλιξη για τον εντοπισμό των δραστών.

Η επιδρομή, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε μια οργάνωση που πρόσκειται στην Αλ Κάιντα, πραγματοποιήθηκε αφού ισλαμιστές δήλωσαν ότι θα προβούν σε αντίποινα για τη στρατιωτική επέμβαση της Γαλλίας στο Μαλί, όπου οι δυνάμεις της επιχειρούν από την περασμένη εβδομάδα εναντίον ισλαμιστών μαχητών που συνδέονται με την Αλ Κάιντα.
  
Το επεισόδιο προκάλεσε επίσης φόβους ότι η γαλλική δράση θα προκαλέσει και άλλες ισλαμιστικές επιθέσεις εκδίκησης εναντίον δυτικών στόχων στην Αφρική, όπου η οργάνωση Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ επιχειρεί διαμέσου των συνόρων στην έρημο Σαχάρα, καθώς και στην Ευρώπη.

Η οργάνωση που πρόσκειται στην Αλ Κάιντα ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε τη σημερινή επιδρομή στην εγκατάσταση In Amenas της Αλγερίας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ANI της Μαυριτανίας. Την πετρελαϊκή εγκατάσταση, η οποία βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Λιβύη, εκμεταλλεύεται μια κοινή επιχείρηση στην οποία συμμετέχουν η BP, η νορβηγική πετρελαϊκή εταιρεία Statoil και η αλγερινή κρατική εταιρία Sonatrach.

Ο ένας από τους νεκρούς φέρεται ότι ήταν Βρετανός υπήκοος. Ωστόσο το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών που ρωτήθηκε σχετικά με το θέμα από το Γαλλικό Πρακτορείο δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει αυτήν την πληροφορία. Αδιευκρίνιστη παραμένει η ταυτότητα και του δεύτερου θύματος.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Αλγερίας, ένας ξένος εργαζόμενος έχασε τη ζωή του όταν ένοπλοι επιτέθηκαν σε λεωφορείο το οποίο είχε αναχωρήσει από το συγκρότημα για να μεταφέρει μια ομάδα εργαζομένων στις εγκαταστάσεις εξόρυξης φυσικού αερίου.

Οι δράστες απωθήθηκαν αρχικά από τους φρουρούς που συνόδευαν το λεωφορείο, αφού όμως προηγουμένως τραυμάτισαν έξι άτομα: δύο ξένους πολίτες, δύο αστυνομικούς και δύο φύλακες, αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου που μεταδόθηκε από το αλγερινό πρακτορείο APS. Οι υπηκοότητες των τραυματιών δεν έχουν διευκρινιστεί. Μετά την επίθεση το λεωφορείο μετέφερε τους τραυματίες στο Αϊν Αμένας.

Οι ένοπλοι κατευθύνθηκαν κατόπιν προς τις κατοικίες των εργαζομένων, πολιόρκησαν ορισμένες από αυτές, μπήκαν μέσα και κατάφεραν να πιάσουν ομήρους τουλάχιστον 40 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και πολλούς ξένους. Σύμφωνα με την εφημερίδα El Watan οι όμηροι είναι 41 και σε αυτούς περιλαμβάνονται Αμερικανοί, Ιάπωνες, Γάλλοι και Βρετανοί υπήκοοι. Οι ισλαμιστές απαγωγείς τους έχουν ταμπουρωθεί μέσα στο συγκρότημα.

Ο εκδότης της εφημερίδας Dernieres Nouvelles d’Algerie (DNA) είπε στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι BFM ότι οι πηγές του έκαναν επίσης λόγο για “περίπου 40” ομήρους. Η εφημερίδα ανέφερε ότι οι δράστες απειλούν να ανατινάξουν τις εγκαταστάσεις αν ο στρατός, που έχει περικυκλώσει το συγκρότημα, επιχειρήσει να απελευθερώσει τους ομήρους.

Το υπουργείο δεν κατονόμασε την οργάνωση στην οποία ανήκαν οι δράστες. Σύμφωνα όμως με την ανακοίνωση είναι πάνοπλοι και έφτασαν με τρία οχήματα “στο συγκρότημα κατοικιών της Sonatrach (σ.σ. η κρατική εταιρεία εξόρυξης και εκμετάλλευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου) στο Τιγκαντουρίν, κοντά στο Αϊν Αμένας, που απέχει 100 χιλιόμετρα από τα σύνορα” της Λιβύης με την Αλγερία.

Στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί στρατιώτες και άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας και “έχουν λάβει όλα τα μέτρα” για να προστατεύσουν τους εργαζόμενους. Λόγω της επίθεσης διακόπηκε η λειτουργία των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε