Τρίτη, 16 Απρ.
20oC Αθήνα

Αντισυνταγματικές οι περικοπές σε δικαστικούς και στελεχών του δημοσίου αποφάσισε ο ΑΠ της Ιταλίας

Αντισυνταγματικές οι περικοπές σε δικαστικούς και στελεχών του δημοσίου αποφάσισε ο ΑΠ της Ιταλίας
Ο Άρειος Πάγος της Ιταλίας ακυρώνει, χαρακτηρίζοντας αντισυνταγματικές, τις περικοπές σε μισθούς δικαστικών και στελεχών του δημοσίου. Η κυβέρνηση μελετά τρόπο εφαρμογής τους
 
 

Ο Άρειος Πάγος της Ρώμης έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές στους μισθούς των Ιταλών δικαστικών και των υψηλόβαθμων στελεχών του δημοσίου, που είχαν αποφασιστεί τον Ιανουάριο του 2011 από την τότε κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
 
Πρόκειται για περικοπές που ανέρχονταν σε 5% για μισθούς που ξεπερνούν τις 90.000 ευρώ και φθάνουν τις 150.000 ευρώ ετησίως, και της τάξης του 10% για τους μισθούς των «μάνατζερ» του δημοσίου που ξεπερνούν τις 150.000 το χρόνο.
 
Σε ό,τι αφορά τους δικαστικούς περικόπηκαν τα ειδικά επιδόματα που λαμβάνουν κατά ποσοστό 15% για το 2011, 25% για το έτος 2012, και 32% για το 2013.
 
Ο Άρειος Πάγος της Αιώνιας Πόλης κατέστησε σαφές ότι «θεωρείται αδικαιολόγητη η εισφορά αλληλεγγύης που επιβλήθηκε στους εν λόγω εργαζόμενους, διότι, στην πραγματικότητα, πρόκειται για υποχρεωτικό μέτρο φορολογικού χαρακτήρα το οποίο αφορά μόνον έναν τομέα ανώτερων δημοσίων υπαλλήλων και όχι το σύνολο των απασχολούμενων πολιτών».
 
Οι δικαστικοί λειτουργοί και τα διευθυντικά στελέχη του ιταλικού δημοσίου, που είχαν υποστεί τις συγκεκριμένες περικοπές είναι συνολικά 26.472. Μετά την απόφαση των ανώτατων δικαστικών της Ρώμης θα μπορούσαν να ζητήσουν την επαναδιαμόρφωση των απολαβών του στο επίπεδο του 2010 και την καταβολή των ποσών που αφαιρέθηκαν από τους μισθούς τους.
 
Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, η κυβέρνηση του Μάριο Μόντι προσπαθεί τώρα να βρει τον τρόπο για να επανεντάξει τις περικοπές αυτές στον «νόμο σταθερότητας» που περιέχει αύξηση του ΦΠΑ από το 21% στο 22% και πρόκειται να εγκριθεί σύντομα από το κοινοβούλιο της Ρώμης.
 
Σχολιαστές υπογραμμίζουν όμως ότι πρέπει να καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια στην φάση επαναδιατύπωσης των μέτρων αυτών, από την στιγμή που η «παράκαμψη» των αποφάσεων του Αρείου Πάγου μέσω της επανασυγγραφής των νόμων που έχουν κριθεί αντισυνταγματικοί θεωρείται, μια δύσκολή και πολυσύνθετη προσπάθεια.
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε