Τρίτη, 19 Μαρ.
18oC Αθήνα

Αντιτορπιλικό USS John S. McCain: Βρέθηκαν νεκροί αγνοούμενοι ναυτικοί

Αντιτορπιλικό USS John S. McCain: Βρέθηκαν νεκροί αγνοούμενοι ναυτικοί

Οι αμερικανικές αρχές εντόπισαν τις σορούς ναυτικών που αγνοούνταν στο πλημμυρισμένο αντιτορπιλικό USS John S. McCain. Αγνοούνταν από τα ξημερώματα της Δευτέρας 10 ναυτικοί.

Δύτες ανακάλυψαν τις σορούς αγνοούμενων Αμερικανών ναυτικών στα πλημμυρισμένα διαμερίσματα του αντιτορπιλικού του Πολεμικού Ναυτικού John S. McCain. Η τραγωδία εκτυλίχθηκε μετά τη σύγκρουση του αμερικανικού αντιτορπιλικού USS John S. McCain με δεξαμενόπλοιο ανατολικά της Σιγκαπούρης. Πέντε ναυτικοί είχαν τραυματιστεί και αγνοούνταν άλλοι 10 από τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Τα δυο πλοία συγκρούστηκαν ενώ το αντιτορπιλικό “μετέβαινε σε επίσκεψη ρουτίνας στη Σιγκαπούρη”. “Αρχικές εκτιμήσεις δείχνουν ότι το αντιτορπιλικό USS John S. McCain υπέστη ζημιά στην πίσω αριστερή πλευρά”, ανέφερε η ανακοίνωση του αμερικανικού Ναυτικού.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, το USS John S. McCain έχει υποστεί ζημιά από τη σύγκρουσή του με το εμπορικό πλοίο Alnic MC. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που έδωσε το πρακτορείο Reuters, το δεξαμενόπλοιο Άλνικ, σημαίας Λιβερίας και μήκους 183 μέτρων, δεν περιείχε πετρέλαιο για παράδοση.

Αντιτορπιλικά – Νεκροί ναυτικοί

Αυτή ήταν η δεύτερη σύγκρουση αμερικανικού αντιτορπιλικού με εμπορικό πλοίο, στην Ασία, σε λιγότερο από δυο μήνες.

Την περασμένη εβδομάδα το Ναυτικό των ΗΠΑ είχε ανακοινώσει ότι είχε μεταθέσει τους δύο ανώτατους αξιωματικούς και τον αρχικελευστή σε αμερικανικό αντιτορπιλικό που παραλίγο να βυθιστεί στα ανοιχτά της Ιαπωνίας αφού συγκρούστηκε με φιλιππινέζικο φορτηγό πλοίο. Στην σύγκρουση του USS Fitzgerald τον Ιούνιο είχαν σκοτωθεί 7 ναύτες.

Οι αρχές στη Μαλαισία βρήκαν επίσης ένα πτώμα, το οποίο μεταφέρθηκε στο αμερικανικό ΠΝ προκειμένου να ταυτοποιηθεί, πρόσθεσε. Το μαλαισιανό ΠΝ διευκρίνισε πως η σορός εντοπίστηκε οκτώ ναυτικά μίλια (περίπου 15 χλμ) βορειοδυτικά από το σημείο της σύγκρουσης.

Σύμφωνα με τον ναύαρχο Σουίφτ, οι έρευνες θα συνεχιστούν. «Έχουμε πάντα την ελπίδα ότι θα βρούμε επιζώντες», δήλωσε.

Η σύγκρουση ώθησε επίσης την αμερικανική διοίκηση να «επαναξιολογήσει» τις διαδικασίες «εξαντλητικά», δήλωσε ο αρχηγός επιχειρήσεων του αμερικανικού ΠΝ, ναύαρχος Τζον Ρίτσαρντσον. «Είναι η δεύτερη σύγκρουση μέσα σε τρεις μήνες και η πιο πρόσφατη σε μια σειρά περιστατικών στον Ειρηνικό. Η τάση αυτή απαιτεί μια δράση πιο σθεναρή».

Στις 17 Ιουνίου, επτά ναύτες σκοτώθηκαν από τη σύγκρουση του αντιτορπιλικού USS Fitzgerald με ένα δεξαμενόπλοιο που έφερε σημαία των Φιλιππίνων, ανοικτά της Ιαπωνίας.

Το πολεμικό πλοίο υπέστη σοβαρές ζημιές. Νερό εισήλθε στο μηχανοστάσιο, την αίθουσα επικοινωνιών και σε καμπίνες, στις οποίες δύτες βρήκαν τα πτώματα των ναυτών.

Μέσα στην εβδομάδα οι διοικητές θα πρέπει να βρουν τον χρόνο, «ίσως μία ή δύο ημέρες» για να καθήσουν με τα πληρώματα και να επαναξιολογήσουν τις πρακτικές τους, διευκρίνισε ο ναύαρχος Ρίτσαρντσον.

Δεν απέκλεισε η σύγκρουση στην οποία ενεπλάκη το USS John S. McCain να προκλήθηκε από εξωτερικό παράγοντα ή από κυβερνοεπίθεση.

Ο υπουργός Άμυνας Τζον Μάτις υποσχέθηκε «σε βάθος έρευνα για όλα τα δυστυχήματα, τα περιστατικά στη θάλασσα» προκειμένου να «εξεταστούν όλοι οι παράγοντες», όχι μόνο οι «άμεσοι» παράγοντες.

«Οι σκέψεις και οι προσευχές μας για τους ναύτες του ΠΝ των ΗΠΑ που επέβαιναν στο John S. McCain όπου βρίσκονται σε εξέλιξη προσπάθειες διάσωσης», έγραψε στο Twitter ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Το αντιτορπιλικό φέρει το όνομα του πατέρα και του παππού του αμερικανού γερουσιαστή Τζον Μακέιν, που ήταν και οι δύο ναύαρχοι του ΠΝ.

Ο ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της Γερουσίας ζήτησε «πλήρη διαφάνεια» εκ μέρους του ΠΝ των ΗΠΑ και είπε πως οι υπεύθυνοι πρέπει «να λογοδοτήσουν».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις