Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Απειλεί και τη Φλόριντα η πετρελαιοκηλίδα

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Η διαρροή του πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού δεν έχει σταματήσει και η πετρελαιοκηλίδα απειλεί πλέον τις αρχές της Φλόριντα.

Δεν αποκλείεται μάλιστα να φτάσει στις ακτές της πόλης τις επόμενες ώρες, αφού κινείται με επικίνδυνο ρυθμό. Οι τελευταίες εκτιμήσεις της αμερικανικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) δείχνουν ότι το πετρέλαιο απέχει περίπου 11 χιλιόμετρα από τις ακτές της Φλόριντα, η οποία αποτελεί πόλο έλξης για τους τουρίστες.

Τοπικός αξιωματούχος της υπηρεσίας προστασίας του περιβάλλοντος ανέφερε ότι το αργό πετρέλαιο αναμένεται να φτάσει στις ακτές της περιοχής μέσα στις επόμενες 72 ώρες. Κίνδυνος δεν υπάρχει μόνο για τη Φλόριντα. Η πετρελαιοκηλίδα έχει πλέον εξαπλωθεί και ανατολικά μέχρι τις όχθες του Μισισιπή και την Αλαμπάμα.

Η ΒΡ κατάφερε με επιτυχία να κάνει μια πρώτη τομή στον μακρύτερο αγωγό όπου σημειώνεται διαρροή, πάνω στην οποία σκοπεύει να τοποθετήσει ένα μικρό καπάκι που θα συλλέγει και θα απορροφά με σιφόνι προς την επιφάνεια το περισσότερο από το πετρέλαιο.

Αλλά το πριόνι, με ειδικά επεξεργασμένο σύρμα, κόλλησε στις σωληνώσεις στην προσπάθεια που έγινε για να βελτιωθεί η τομή, ώστε να επιτευχθεί μια ισχυρότερη προσαρμογή του σιφονιού απορρόφησης. Μηχανικοί, χρησιμοποιώντας ρομποτικά υποβρύχια, προσπαθούσαν να μετακινήσουν το πριόνι, σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να κατεβάσουν στον βυθό και δεύτερο πριόνι για να ολοκληρώσουν την εργασία.

Η BP προσπαθεί μάταια επί εβδομάδες να θέσει υπό έλεγχο και να περιορίσει δραστικά την πετρελαιοκηλίδα που έχει πλέον καταστεί η χειρότερη στην ιστορία των ΗΠΑ. Η πλέον πρόσφατη επιχείρηση δεν ήταν χωρίς κίνδυνο, καθώς η τομή στον υποθαλάσσιο αγωγό (marine riser) θα μπορούσε να προκαλέσει αύξηση κατά περίπου 20% της διαρροής του πετρελαίου.

Η μόνη ελπίδα για το μόνιμο κλείσιμο του υποθαλάσσιου φρέατος βασίζεται στα δύο πηγάδια ανακούφισης που διανοίχτηκαν παράλληλα προς το κατεστραμμένο, όμως αυτά δεν θα έχουν τελειώσει μέχρι τον Αύγουστο.

Οι προσπάθειες καθαρισμού του Κόλπου του Μεξικού δεν αποκλείεται, όμως, παρεμποδιστούν από τους τυφώνες που πρόκειται να πλήξουν την περιοχή. Σύμφωνα με Αμερικανούς μετεωρολόγους τουλάχιστον πέντε τυφώνες θα πλήξουν το καλοκαίρι τις περιοχές του βόρειου Ατλαντικού.

Η περίοδος των τυφώνων ξεκίνησε την Τρίτη και θα τερματιστεί στις 30 Νοεμβρίου και υπάρχει κίνδυνος να σχηματιστούν επικίνδυνοι τυφώνες λόγω κυρίως της μη φυσιολογικής ανόδου των υδάτων στην τροπική ζώνη του Ατλαντικού. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τουλάχιστον 18 μεγάλοι τυφώνες θα σχηματιστούν φέτος εκ των οποίων οι πέντε θα είναι πολύ καταστροφικοί με ανέμους πάνω από τα 180 χιλιόμετρα την ώρα.

Οι πιθανότητες ένας από τους πέντε αυτούς τυφώνες να πλήξει τις αμερικανικές ακτές φτάνει στο 76%, γεγονός που θα παρεμποδίσει τις επιχειρήσεις καθαρισμού των ακτών από το πετρέλαιο. Μάλιστα οι επιστήμονες εκφράζουν το φόβο ότι εάν οι τυφώνες περάσουν στο δυτικό τμήμα της θάλασσας τότε ενδέχεται να ωθήσουν πολύ περισσότερο πετρέλαιο προς τις αμερικανικές ακτές.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε