Τρίτη, 16 Απρ.
24oC Αθήνα

Απειλεί να μπλοκάρει τον προϋπολογισμό της ΕΕ ο Κάμερον

Απειλεί να μπλοκάρει τον προϋπολογισμό της ΕΕ ο Κάμερον
Ο Κάμερον απειλεί να μπλοκάρει τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Περισσότερες περικοπές προβλέπει ο Οσμπορν. Μειώνεται το ποσοστό των Συντηρητικών.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον απείλησε σήμερα να θέσει βέτο στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζοντας στην εφημερίδα Sunday Telegraph ότι δεν θα ανεχτεί “σκανδαλώδεις” προσπάθειες αύξησης του.
 
Σε συνέντευξή του λίγες ώρες πριν από την έναρξη του ετήσιου συνεδρίου του Συντηρητικού Κόμματος στο Μπέρμινγκχαμ, ο Κάμερον επισήμανε πως θα μπλοκάρει τον προϋπολογισμό αν δεν είναι σύμφωνος με τα συμφέροντα των Βρετανών.
 
Ο βρετανός πρωθυπουργός πρόσθεσε πως θεωρεί σκανδαλώδεις τις τάσεις που εμφανίζονται για αύξηση του προϋπολογισμού στις επόμενες διαπραγματεύσεις για την περίοδο 2014-2020.
 
“Σχετικά με την οικονομική συμφωνία-πλαίσιο των επόμενων χρόνων, θα είναι απαράδεκτο να τροφοδοτηθεί ένας κεντρικός προϋπολογισμός από ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων των ευρωπαίων φορολογούμενων”, τόνισε ο Κάμερον.
 
“Για τον λόγο αυτό θα δώσουμε μια σκληρή μάχη”, πρόσθεσε.
 
“Αν χρειαστεί να πω ‘όχι’ σε μια συμφωνία που δεν είναι σωστή για την Βρετανία, θα το κάνω”, επισήμανε.
 
“Θα είναι σκανδαλώδες να δούμε μεγάλες αυξήσεις στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό , την ίδια ώρα που θα πρέπει να προχωρήσουμε σε περικοπές στον εθνικό προϋπολογισμό μας”, υπογράμμισε ο Κάμερον και πρόσθεσε πως οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, το άλλο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού, συμφωνεί με αυτήν την πολιτική γραμμή.
 
Ο Κάμερον προτείνει να υπάρξουν δύο ευρωπαϊκοί προϋπολογισμοί, ένας για τις 17 χώρες της ευρωζώνης και ένας για τις υπόλοιπες δέκα χώρες της ΕΕ, ανάμεσά τους και η Βρετανία.
 
Από την πλευρά του, ο βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν τόνισε πως η Βρετανία θα πρέπει να αντιμετωπίσει περισσότερες περικοπές μετά την “αδύναμη” οικονομικά χρονιά, που διανύει.
 
“Η οικονομία βρίσκεται σε φάση ίασης, όμως ο δρόμος είναι μακρύτερος και δυσκολότερος. Θα απαιτηθεί να υπάρξουν και άλλες περικοπές”, πρόσθεσε.
 
“Οι δυτικές χώρες αντιμετωπίζουν μια απλή επιλογή: θα βουλιάξουν ή θα κολυμπήσουν. Θα υπάρξουν πολλές γειτονικές μας χώρες που θα πρέπει να πάρουν δύσκολες αποφάσεις. Σε 20 ή 30 χρόνια από τώρα θα είναι φτωχότερες.
 
Δημοσκόπηση του Ινστιτούτου YouGov δίνει διαφορά 14 ποσοστιαίων μονάδων στους Εργατικούς απέναντι στους Συντηρητικούς του Κάμερον. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στους Sunday Times, οι Εργατικοί συγκεντρώνουν ποσοστό 45% έναντι 31% των Συντηρητικών και 8% των Φιλελεύθερων.
 
Δημοσκόπηση της Opinium Research που δημοσιεύεται επίσης σήμερα στην εφημερίδα The Observer, δίνει διαφορά 11% ανάμεσα στα δύο κόμματα–30% για το Συντηρητικό Κόμμα και 41% για το Εργατικό.
 
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε