Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Απειλεί τον ευρωπαϊκό μηχανισμό η γερμανική αντιπολίτευση

ΦΩΤΟ REUTERS

Να εμποδίσει τις αλλαγές στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF) αν πρώτα η κυβέρνηση Μέρκελ δεν ενημερώσει τη Βουλή.

Ακόμη ένα εμπόδιο από τη γερμανική πλευρά στο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα βάζει η Γερμανία, με το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD), να απειλεί να εμποδίσει την εφαρμογή των αλλαγών στον εάν το κοινοβούλιο δεν ενημερωθεί το ταχύτερο για τις συνέπειες που θα έχουν στη Γερμανία, μετέδωσαν εγχώρια ΜΜΕ.

Τα μέτρα πρόκειται να ψηφιστούν στη γερμανική κάτω βουλή (Μπούντεσταγκ) και την άνω βουλή (Μπούντεσρατ) την 23η Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσαν σύμμαχοι της γερμανίδας καγκελάριου Άγγελας Μέρκελ.

Η ισχυροποίηση του Μηχανισμού θεωρείται μια κίνηση-κλειδί για να καθησυχαστούν οι χρηματαγορές και οι κεφαλαιαγορές στην Ευρώπη, που χαρακτηρίζονται το τελευταίο διάστημα ιδιαίτερα ευμετάβλητες. Στα χρηματιστήρια τις τελευταίες ημέρες οι μετοχές των τραπεζών υπέστησαν μεγάλες απώλειες.

Εάν η Μέρκελ θέλει να ενσωματώσει τις αλλαγές στον EFSF στη γερμανική νομοθεσία ως τα τέλη του Σεπτεμβρίου, όπως έχει υποσχεθεί, το κοινοβούλιο θα πρέπει να ενημερωθεί κατεπειγόντως για τις νομοθετικές αλλαγές και τις οικονομικές τους συνέπειες, είπαν ανώτατα στελέχη του SPD στην εφημερίδα S?ddeutsche Zeitung.

“Μέχρι στιγμής η Μπούντεσταγκ δεν έχει πρόσθετη πληροφόρηση. Εάν αυτό δεν αλλάξει σύντομα, το χρονοδιάγραμμα που έχει προταθεί είναι πολύ φιλόδοξο”, δήλωσε ο Κάρστεν Σνάιντερ, εκπρόσωπος του SPD για ζητήματα προϋπολογισμού.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD Γιοαχίμ Πος απηύθυνε την ίδια προειδοποίηση προς τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με τη Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ.

Ως σήμερα το SPD είχε αφήσει να διαφανεί πως συμφωνεί επί της αρχής με τις αλλαγές στον EFSF — με την προϋπόθεση ότι θα ενημερωθούν έγκαιρα για τις λεπτομέρειές τους και τη συμβολή της Γερμανίας στις εγγυήσεις του δανεισμού.

Η Μέρκελ συναντάται με το Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί την Τρίτη στο Παρίσι για να συζητήσουν ζητήματα που άπτονται της «οικονομικής διακυβέρνησης» της ΕΕ και τη βελτίωση των μηχανισμών διαχείρισης οικονομικών κρίσεων στην Ευρώπη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στις 23/09 η Γερμανία βάζει την υπογραφή της στον Μηχανισμό Σταθερότητας

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε