Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Απειλείται η ιδιωτική ζωή των… πιγκουίνων!

Απειλείται η ιδιωτική ζωή των… πιγκουίνων!
Και οι πιγκουίνοι στο… µάτι της Google καθώς η αµφιλεγόµενη υπηρεσία χαρτογράφησης έφτασε και στην Ανταρκτική
 
Οι φώκιες και οι πιγκουίνοι της Ανταρκτικής δεν το γνωρίζουν, όµως η ιδιωτικότητά τους απειλείται, καθώς η αµφιλεγόµενη υπηρεσία χαρτογράφησης της Google, το Street View, έφθασε και στη νοτιότερη ήπειρο του κόσµου.
 
Οι χρήστες της δηµοφιλέστερης µηχανής αναζήτησης θα µπορούν αρχικά να δουν µόνο τους πιγκουίνους και να θαυµάσουν τις εντυπωσιακές εικόνες από την ακτογραµµή της νήσου της Ηµισελήνου. Οπως επισηµαίνεται βέβαια στην εφηµερίδα «Ιντιπέντεντ», η συγκεκριµένη περιοχή είναι σχετικά προσβάσιµη και αποτελεί κλασικό σταθµό των κρουαζιερόπλοιων που ταξιδεύουν στην Ανταρκτική. Η υπηρεσία Street View εγκαινιάστηκε το 2007 στη Νέα Υόρκη, το Σαν Φρανσίσκο, το Λας Βέγκας, το Ντένβερ και το Μαϊάµι. Από τότε καλύπτει 25 χώρες απ’ όλο τον κόσµο.
 
Οι χρήστες µπορούν να εστιάσουν σε συγκεκριµένες φωτογραφίες και ξεχωριστές τοποθεσίες και να πλοηγηθούν εικονικά. Σύµφωνα µε ανακοίνωση της Google, η υπηρεσία καταγραφής πανοραµικών εικόνων επεκτάθηκε επίσης στη Βραζιλία και την Ιρλανδία. Αν και η υπηρεσία έχει σηµειώσει µεγάλη επιτυχία, µετά τη µαζική επέκτασή της ξέσπασε κύµα αντιδράσεων σχετικά µε τον τρόπο συλλογής των στοιχείων. Οργανώσεις που µάχονται για την προστασία των προσωπικών δεδοµένων υποστηρίζουν πως οι εξωτερικές λήψεις των κατοικιών συνιστούν αθέµιτη εισβολή στη ζωή των πολιτών.
 
Ορισµένα ΜΜΕ επίσης, µε µια δόση υπερβολής, έχουν καταγγείλει ότι η συγκεκριµένη ιστοσελίδα µπορεί να αποτελέσει πολύτιµο εργαλείο στα χέρια ληστών. Τον Μάιο, πάντως, η Google παραδέχτηκε πως τα τρία τελευταία χρόνια είχε εσφαλµένα συλλέξει πληροφορίες για χρήστες ξεκλείδωτων ασύρµατων δικτύων. Για τη συλλογή των φωτογραφιών χρησιµοποιούνται συνήθως ειδικά διαµορφωµένα οχήµατα στα οποία έχουν προσαρτηθεί κάµερες. Στην περίπτωση της Ανταρκτικής όµως, οι εικόνες προέρχονται τόσο από την Google όσο και από περιηγητές.

Από την εφημερίδα “Τα Νέα”

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε