Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Απειλή για παγκόσμια έλλειψη μαύρου χρυσού

Απειλή για παγκόσμια έλλειψη μαύρου χρυσού

Μια έλλειψη πετρελαίου απειλεί τον κόσμο μας, προειδοποιεί το Chatham House και ο Lloyds.

Ο κόσμος μας απειλείται από μια παγκόσμια έλλειψη πετρελαίου και μια έκρηξη των τιμών του μαύρου χρυσού, προειδοποιούν σε έκθεσή τους το βρετανικό ινστιτούτο Chatham House και ο Lloyds, ο πρώτος ασφαλιστικός οργανισμός στον κόσμο.

“Εισήλθαμε σε μία περίοδο βαθειάς ανησυχίας όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα προμηθεύουμε ενέργεια για να έχουμε ηλεκτρικό ρεύμα, θέρμανση και να μετακινούμαστε, και τις τιμές που θα οφείλουμε να πληρώνουμε γι’αυτήν την ενέργεια”, σημείωσε ο Ρίτσαρντ Ουόρντ, γενικός διευθυντής του Lloyds.

“Ακόμη και πριν να φτάσουμε στο σημείο που θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για το πετρέλαιο μπορεί να παρακολουθήσουμε μια έλλειψη πετρελαίου λόγω της αύξησης της ζήτησης (ενέργειας) στην Ασία”, επεσήμαναν επίσης ο Άντονι Φρόγκατ και η Γκλάντα Λαν, ερευνητές του ινστιτούτου έρευνας για τις διεθνείς σχέσεις Chatham House, οι οποίοι υπογράφουν τη μελέτη.

“Θα περάσουν 10 με 15 χρόνια από την απόφαση για επένδυση και τη δημιουργία ενός μεγάλου ενεργειακού σχεδίου και μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει επαρκή νέα σχέδια που να μπορούν να ικανοποιήσουν την αύξηση της αναμενόμενης ζήτησης”, υπογραμμίζουν.

Οι συντάκτες της μελέτης αυτής καλούν εξάλλου τις ιδιωτικές επιχειρήσεις να “λάβουν υπόψη τους τον αντίκτυπο των ισχυρών διακυμάνσεων που σημειώθηκαν στις τιμές πετρελαίου το 2008”, όταν η τιμή του πετρελαίου έφτασε έως και τα 147,50 δολάρια και να “θέσουν σε ισχύ επαρκή μέτρα για να μειώσουν” την κατανάλωσή τους σε ορυκτά καύσιμα, τα οποία ευθύνονται για την εκπομπή των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

“Οι επιχειρήσεις που μπορούν να προβλέψουν αυτήν τη νέα ενεργειακή πραγματικότητα και να αντλήσουν μαθήματα θα αυξήσουν ταυτοχρόνως την ανθεκτικότητά τους και τον ανταγωνισμό τους. Αυτές που δεν θα το καταφέρουν μπορεί να υποστούν δυσβάσταχτες και δυνάμει καταστροφικές συνέπειες”, καταλήγουν.

   

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε