Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Απειλούν με βία 600 πρόσφυγες αν δεν εγκαταλείψουν κέντρο κράτησης στο νησί Μάνους

Απειλούν με βία 600 πρόσφυγες αν δεν εγκαταλείψουν κέντρο κράτησης στο νησί Μάνους

Οι αρχές της Παπούας Νέας Γουινέας έδωσαν τελεσίγραφο στους 600 πρόσφυγες που είναι κλεισμένοι σε ένα αυστραλέζικο κέντρο κράτησης παρά το γεγονός ότι έχει κλείσει επισήμως απειλώντας να χρησιμοποιήσουν βία, αν δεν αποχωρήσουν ως το Σάββατο.

Στόχος έντονων επικρίσεων από τις οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το κέντρο κράτησης στο νησί Μάνους, το οποίο δημιούργησε η Καμπέρα στην Παπούα Νέα Γουινέας για να κρατά τους μετανάστες που προσπαθούν να φτάσουν στην Αυστραλία μέσω θαλάσσης μέχρι να εξεταστεί η αίτησή τους για παροχή ασύλου, έκλεισε επισήμως στις 31 Οκτωβρίου, έπειτα από απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας.

Ωστόσο περίπου 600 πρόσφυγες παραμένουν κλεισμένοι σε αυτό, παρά το γεγονός ότι έχει διακοπεί η υδροδότηση, η ηλεκτροδότηση και η παροχή τροφίμων.

Οι πρόσφυγες είναι προγραμματισμένο να μεταφερθούν σε τρία άλλα κέντρα, όμως εκείνοι δηλώνουν ότι φοβούνται για την ασφάλειά τους καθώς κάποιοι κάτοικοι είναι εχθρικοί στη μετεγκατάστασή τους.

«Θα επέμβουμε για το καλό τους!»

«Με δεδομένη την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, η κυβέρνηση δεν έχει άλλη επιλογή από το να επέμβει για το καλό των προσφύγων και των άλλων», σχολίασε ο πρωθυπουργός της Παπούας Νέας Γουινέας Πίτερ Ο’ Νιλ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το κέντρο θα περάσει σύντομα στον έλεγχο του στρατού και οποιοσδήποτε παραμείνει σε αυτό παράνομα, θα συλλαμβάνεται.

«Η συμπεριφορά τους είναι πλέον θέμα δημόσιας ασφάλειας, καθώς πρόκειται για πρόβλημα συνθηκών υγιεινής και δημόσιας υγείας και θα αντιμετωπιστεί ως τέτοιο, είτε πρόκειται για πρόσφυγες είτε όχι», τόνισε ο Ο’ Νιλ.

Στο κέντρο κράτησης αναρτήθηκαν σήμερα αφίσες, οι οποίες προειδοποιούσαν ότι «ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί βία για τη μεταφορά όσων αρνηθούν να αποχωρήσουν οικειοθελώς» ως το Σάββατο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η κατεδάφιση του κέντρου θα ξεκινήσει σήμερα.

«Οι πρόσφυγες φοβούνται πάρα πολύ»

Ο Ιρανός πρόσφυγας Μπεχρούζ Μπουσανί, που έχει τον ρόλο του εκπροσώπου των προσφύγων, δήλωσε ότι αστυνομικοί και εργαζόμενοι στην υπηρεσία μετανάστευσης εισήλθαν στο κέντρο κράτησης για να ενημερώσουν τους πρόσφυγες.

«Οι πρόσφυγες φοβούνται πάρα πολύ εξαιτίας των απειλών της υπηρεσίας μετανάστευσης, όμως συνεχίζουν να λένε ότι δεν θα εγκαταλείψουν τη φυλακή αυτή για να πάνε σε μια άλλη», εξήγησε σε μια ανάρτησή του στο Twitter.

«Η χρήση βίας εναντίον ανθρώπων που υποφέρουν εδώ και σχεδόν 5 χρόνια δεν είναι λύση. Αν θέλετε να λύσετε το πρόβλημα, στείλτε μας σε μια ασφαλή τρίτη χώρα», υπογράμμισε ο Μπουσανί.

Οι άνδρες που ζουν στο κέντρο αυτό, μεταξύ των οποίων είναι αιτούντες άσυλο από το Αφγανιστάν, το Ιράν, τη Μιανμάρ, το Πακιστάν, τη Σρι Λάνκα και τη Συρία, τονίζουν ότι θα εξακολουθήσουν να αψηφούν τις προσπάθειες να κλείσει το κέντρο.

Λένε ότι έχουν τελειώσει τα αποθέματά τους σε τρόφιμα και ότι εξαρτώνται από το νερό της βροχής για να πιουν. Αρκετοί άνδρες δήλωσαν στο Reuters ότι περίπου 100 πρόσφυγες έχουν αρρωστήσει.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις