Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Απειλούν με “φορολογική έξοδο” οι μεγαλοεπιχειρηματίες στη Γαλλία – Ο “Louis Vuitton” ζήτησε βελγική υπηκοότητα

Απειλούν με “φορολογική έξοδο” οι μεγαλοεπιχειρηματίες στη Γαλλία – Ο “Louis Vuitton” ζήτησε βελγική υπηκοότητα

Σεισμική δόνηση στον επιχειρηματικό κόσμο αλλά και στους κυβερνητικούς κύκλους, έχει προκαλέσει η απόφαση του Μπερνάρ Αρνώ, μεγαλοεπιχειρηματία και πλουσιότερου ανθρώπου στη Γαλλία, να ζητήσει τη Βελγική υπηκοότητα.

Η πολεμική προκλήθηκε λόγω της ισχύουσας φορολογίας του Βελγίου που είναι πολύ ελαφρότερη από αυτή της Γαλλίας, η δε απόφαση του Μπερνάρ Αρνώ θεωρείται ως αντίδραση στα αναμενόμενα σκληρότερα νέα φορολογικά μέτρα της γαλλικής κυβέρνησης.

Η ένταση αυξήθηκε και από το γεγονός ότι η είδηση έγινε γνωστή λίγες ώρες πριν από την αναμενόμενη τηλεοπτική συνέντευξη του Φρανσουά Ολάντ απόψε στο κανάλι TF1.

Eτσι ορισμένα μμε όπως το κανάλι France 24, θεωρούν ότι με την κίνηση αυτή ο Μπερνάρ Αρνό “θέλει να απευθύνει ένα δυνατό πολιτικό μήνυμα στον Φρανσουά Ολάντ”.

Το θέμα αφορά στην υπόσχεση του Ολάντ για “φορολογική δικαιοσύνη” με κορωνίδα τη φορολόγηση κατά 75% του τμήματος των εισοδημάτων άνω του ενός εκατομμυρίου, που έχει αναστατώσει τα μεγάλα αφεντικά, τα διευθυντικά στελέχη, τους μεγαλοεπιχειρηματίες, καλλιτέχνες και αθλητές.

Η υλοποίηση της υπόσχεσης αυτής θεωρείται υψίστης συμβολικής σημασίας για τους εκλογείς του σοσιαλιστή προέδρου, αντίθετα η δεξιά αντιπολίτευση έχει ευθύς εξ’ αρχής αντιταχθεί σθεναρά.

Επανειλημμένα έχει κρούσει τον κώδωνα κινδύνου μαζικής εξόδου από τη χώρα των μεγάλων εισοδημάτων. Έτσι, η απόφαση του Μπερνάρ Αρνό ήλθε σαν επιβεβαίωση των θέσεών της και έναυσμα για τον πρώην πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν να δηλώσει: “Όταν παίρνουμε ηλίθιες αποφάσεις, καταλήγουμε σε τρομακτικά αποτελέσματα”.

Και να προσθέσει: “Θα γίνει γνωστό και θα σκορπιστεί σαν σκόνη από μπαρούτι και η Υφήλιος θα λέει: Η Γαλλία είναι μια χώρα που δεν θέλει την επιτυχία”.

Βέβαια ο Μπερνάρ Αρνώ είναι το ισχυρότερο χαρτί για το στρατόπεδο αυτών που δεν θέλουν να ακούν για τη φορολόγηση του 75% .

Είναι επικεφαλής του ομίλου (Louis Vuitton-Möet Hennessy) που είναι η τέταρτη οικονομική δύναμη στον κόσμο σύμφωνα με το περιοδικό Φόρμπς (Forbes 2012) και η πρώτη από πλευράς τζίρου στους τομείς πολυτέλειας, (υψηλή ραπτική, μόδα, δερμάτινα είδη, σαμπάνια και οινοπνευματώδη ποτά, αρώματα και καλλυντικά). Οι μεγάλες γαλλικές μάρκες όπως Dior, Guerlain, Kenzo, Givenchy, Veuve Clicquot, Ruinart είναι ανάμεσα στις 60 συνολικά επιχειρήσεις που υπάρχουν στο χαρτοφυλάκιο του ομίλου.

Τα ετήσια εισοδήματα του Μπερνάρ Αρνώ υπολογίζονται στα 11,5 εκατομμύρια ευρώ.

Ο ίδιος δηλώνει ότι η αποφασή του για τη βελγική υπηκοότητα έχει να κάνει με προσωπικούς λόγους και ότι δεν θα υπάρξει ιδιαίτερη αλλαγή στη φορολόγηση των επιχειρήσεών του που δραστηριοποιούνται στο γαλλικό έδαφος.

Έτσι για πολλούς σχολιαστές η απόφαση του Μπερνάρ Αρνώ θεωρείται ως “μια εντυπωσιακή χειρονομία προς εξυπηρέτηση των ομοίων του μεγάλων αφεντικών” που ανησυχούν για τα νέα φορολογικά μέτρα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε