Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Απειλούν με κυρώσεις την Τεχεράνη

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Η Τεχεράνη απειλεί με αποχώρηση από την ΙΑΕΑ και οι ΗΠΑ προειδοποιούν ότι η υπομονή τους εξαντλήθηκε.   

Μετά την απόφαση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) να καταδικάσει το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα ο Ιρανός πρεσβευτής στην ΙΑΕΑ είπε ότι εξετάζει και άλλες επιλογές για τον εμπλουτισμό του ουρανίου της Τεχεράνης.

“Ο χρόνος είναι ένας ουσιώδης παράγοντας” και “αν δεν έχουμε θετική απάντηση στο αίτημά μας για εμπλουτισμό του ουρανίου, δεν μπορούμε πλέον να περιμένουμε περισσότερο” είπε ο Αλί Ασγάρ Σολτανιέχ.

Το Ιράν έχει προτείνει στην ΙΑΕΑ να αγοράσει το εμπλουτισμένο ουράνιο που χρειάζεται για το πυρηνικό του πρόγραμμα αλλά να μην στείλει τα αποθέματα του στο εξωτερικό για εμπλουτισμό.

Αντίθετα ο αμερικανός πρεσβευτής στην IAEA είπε ότι η υπομονή της διεθνούς κοινότητας με το Ιράν αρχίζει να εξαντλείται και η ομάδα των 6 δυνάμεων δεν θα συνεχίσει συνομιλίες χωρίς τέλος. 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του βρετανού πρωθυπουργού, Γκόρντον Μπράουν, ο οποίος είπε ότι το επόμενο στάδιο θα πρέπει να είναι περισσότερες κυρώσεις εναντίον του Ιράν αν η Τεχεράνη δεν απαντήσει στην απόφαση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας.

Η Γαλλία από τη μεριά της καλεί την Τεχεράνη να συμμορφωθεί χωρίς καθυστέρηση, υποστηρίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να αντιδράσει αναλόγως.

Σε πιο ήπιο τόνο η Μόσχα που σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών  ζήτησε από την Τεχεράνη “να αντιδράσει με απόλυτη σοβαρότητα στο μήνυμα που περιλαμβάνεται στην απόφαση και να εγγυηθεί πλήρη συνεργασία με την υπηρεσία”. 
   

Να σημειωθεί ότι η Τεχεράνη ανέβασε τους τόνους με τις στρατιωτικές ασκήσεις που πραγματοποίησε αυτές τις μέρες ώστε να είναι σε ετοιμότητα να εμποδίσει έναν πιθανό βομβαρδισμό των πυρηνικών εγκαταστάσεων του. Επιπλέον ανακοίνωσε ότι η Ρωσία θα στείλει, παρά τους αρχικούς ενδοιασμούς της, τους πυραύλους S-300.

Διαβάστε επίσης
Εν αναμονή κυρώσεων για την Τεχεράνη

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε