Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Απειλούνται οι σχέσεις Ιαπωνίας- Αυστραλίας

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Με προσφυγή σε διεθνές δικαστήριο απείλησε την Ιαπωνία η Αυστραλία για το παράνομο κυνήγι φαλαινών.

Η Ιαπωνία επιθυμεί “διπλωματική λύση” στο θέμα της αλιείας φαλαινών. Αυτό, τουλάχιστον, τόνισε ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών, Κατσούγια Οκάντα, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αυστραλό πρωθυπουργό Κέβιν Ραντ στην Καμπέρα.

    Νωρίτερα, ο κ. Ραντ είχε απειλήσει την Ιαπωνία με προσφυγή σε διεθνές δικαστήριο αν δεν σταματήσει το κυνήγι φαλαινών στην Ανταρκτική για δήθεν ερευνητικούς σκοπούς.  Ο κ. Ραντ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του έχει συλλέξει οπτικό υλικό από την ετήσια επιχείρηση φαλαινοθηρίας στο Νότιο Ωκεανό το περασμένο φθινόπωρο.

    Η “Αυστραλία”, είπε, “θα συνεργαστεί με τους Ιάπωνες, ώστε να μειωθεί στο μηδέν, μέσω διαπραγματεύσεων, ο αριθμός των φαλαινών που σκοτώνουν.Αν αυτό αποτύχει -και το λέω αυτό απερίφραστα και ξεκάθαρα- θα ξεκινήσουμε δικαστικές διαδικασίες πριν από την έναρξη της φαλαινοθηρικής περιόδου το Νοέμβριο του 2010”, προειδοποίησε.

    Το κυνήγι φαλαινών σε εμπορική κλίμακα απαγορεύεται από το 1986 με απόφαση της Διεθνούς Επιτροπής Φαλαινοθηρίας, ωστόσο η Ιαπωνία εκμεταλλεύεται ένα “παραθυράκι” της απαγόρευσης που επιτρέπει τη “φονική έρευνα”, δηλαδή το κυνήγι των κητών για επιστημονικούς λόγους. Στην πραγματικότητα, όμως, το κρέας των θηραμάτων καταλήγει στα ιαπωνικά εστιατόρια.

   

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε