Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Απελάθηκαν οι πρώτοι 7 ακτιβιστές – αρνούνται να υπογράψουν οι υπόλοιποι

Απελάθηκαν οι πρώτοι 7 ακτιβιστές – αρνούνται να υπογράψουν οι υπόλοιποι

Στην Ιορδανία βρίσκονται οι πρώτοι 7 ακτιβιστές του Rachel Corrie που κατέλαβε το Σάββατο ο ισραηλινός στρατός. Οι υπόλοιποι δεν υπογράφουν έγγραφο με το οποίο δεσμεύονται ότι δεν θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της ισραηλινής υπηρεσίας μετανάστευσης, μεταξύ αυτών που αρνούνται να υπογράψουν το σχετικό έγγραφο είναι η Βορειοϊρλανδή Μέιρεντ Μαγκουάιρ, ακτιβίστρια και κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης του 1976. Επιβάτες και πλήρωμα έχουν μεταφερθεί στο διεθνές αεροδόμιο Μπεν Γκουριόν. Νωρίτερα, η ίδια ισραηλινή αξιωματούχος είχε δηλώσει ότι οι επιβαίνοντες στο πλοίο “θα απελαθούν, μετά την υπογραφή εγγράφου με το οποίο θα δεσμεύονται ότι δε θα προσφύγουν στην ισραηλινή δικαιοσύνη κατά του μέτρου αυτού“.

Στο μεταξύ, επτά άτομα που επέβαιναν στο πλοίο έφτασαν στην Ιορδανία, μετά από την “απέλασή” τους από το Ισραήλ. Ένα Κουβανός, έξι Μαλαισιανοί, ο βουλευτής Μοχντ Νιζάρ Ζακάρια, δύο δημοσιογράφοι της τηλεόρασης της Μαλαισίας TV3 και τρεις εργαζόμενοι της μαλαισιανής οργάνωσης Perdana Global Peace Οργάνωσης, πέρασαν από το συνοριακό πέρασμα της γέφυρας Αλενμπι που οδηγεί στο ιορδανικό έδαφος.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, το Rachel Corrie κατελήφθη χωρίς βία, πράγμα που ήταν αναμενόμενο καθώς σε αυτό επέβαιναν η ιρλανδή νομπελίστρια ειρήνης και ένας αμερικανός πρώην αντιπροέδρος του ΟΗΕ. Είχε βεβαίως προηγηθεί η σφαγή όπως αποδεικνύεται στο “Mavi Marmara”, μετά την οποία το Ισραήλ οδηγείται σε διεθνή απομόνωση.

Εντολή για διεθνή έρευνα από ΟΗΕ

Στο μεταξύ, τη διεξαγωγή πολυεθνούς έρευνας για την ισραηλινή επίθεση εναντίον της διεθνούς νηπομπής μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, κατά την οποία σκοτώθηκαν εννέα ακτιβιστές, πρότεινε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν. Ο κ. Μπαν πρότεινε τη σύσταση επιτροπής με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό της Ζηλανδίας Τζέφρι Πάλμερ με τη συμμετοχή αντιπροσώπων από την Τουρκία, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ. Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στις ΗΠΑ Μάικλ Όρεν δήλωσε ότι η Ιερουσαλήμ θα απορρίψει την ιδέα της επιτροπής και οτι γίνονται συζητήσεις με την κυβέρνηση Ομπάμα ώστε να βρεθεί άλλος τρόπος για να γίνει η έρευνα.

Πολλαπλοί πυροβολισμοί – Σφαίρες στο κεφάλι

Οι εννέα άνδρες που σκοτώθηκαν κατά την έφοδο κομάντος του ισραηλινού ναυτικού στο τουρκικό πλοίο Mavi Marmara που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, πυροβολήθηκαν συνολικά 30 φορές, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας της Τουρκίας. Τα περισσότερα από τα θύματα, που ήταν όλοι Τούρκοι, πυροβολήθηκαν από σφαίρες των 9 mm, πολλές από τις οποίες ρίφθηκαν από κοντινή απόσταση, είπε ο Χαλούκ Ιντσέ πρόεδρος του Ιατροδικαστικού Συμβουλίου.

Οι θάνατοι και των εννέα προκλήθηκαν από σφαίρες από πυροβόλα όπλα. “Μια σορός έφερε δύο σφαίρες στο βραχίονα, μια στην πλάτη και μια στο γόνατο. Σε άλλο θύμα υπήρχε μόνο μια σφαίρα, ακριβώς στο κέντρο του μετώπου“, τόνισε. Δύο από τους άνδρες πυροβολήθηκαν πέντε φορές, ενώ άλλος άνδρας επλήγη έξι φορές, σύμφωνα με τις νεκροψίες που έγιναν στο ιατροδικαστικό εργαστήριο.Πέντε άνδρες πυροβολήθηκαν στο κεφάλι, είπε ο Ιντσέ. 

Επίσης 24 άνθρωποι νοσηλεύονται σε νοσοκομείο της ‘Αγκυρας, επτά από τους οποίους είναι σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με τους γιατρούς.Ήταν όλα τυφλά τραύματα αυτά που έφεραν τα θύματα, απεφάνθησαν ο Ιντσέ και η ομάδα του που διενήργησαν τις νεκροψίες.

Associated Press

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε