Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Απεργία πείνας για να σταματήσει η διαφθορά!

Απεργία πείνας για να σταματήσει η διαφθορά!

Ο ινδός ακτιβιστής κατά της διαφθοράς Ανα Χαζάρε σταμάτησε την απεργία πείνας μετά 13 ημέρες, αφού η κυβέρνηση του Νέου Δελχί δέχτηκε το αίτημά του για ένα αυστηρό νομοσχέδιο κατά του φαινομένου αυτού.

Ο 74χρονος Χαζάρε ήπιε γάλα με μέλι μπροστά σε δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές του που συγκεντρώθηκαν σε κεντρική πλατεία της ινδικής πρωτεύουσας.

“Η διαμαρτυρία αυτή αποτέλεσε μάθημα για τον κόσμο”, δήλωσε ο Χαζάρε στο πλήθος πριν την ομιλία του, η οποία θα μεταδοθεί απευθείας από την κρατική τηλεόραση της Ινδίας.

Ο 74χρονος ακτιβιστής, που είχε δηλώσει ότι ήταν έτοιμος να πεθάνει για τα σκοπό του, είχε ζητήσει από τη βουλή να εγκρίνει τρία μέτρα που είχε προτείνει για την ενίσχυση της υπηρεσίας δίωξης της διαφθοράς.

Μιλώντας σε χιλιάδες υποστηρικτές του στο Νέο Δελχί, ο Χαζάρε είπε ότι θα τερματίσει την απεργία πείνας, στην διάρκεια της οποίας έχασε επτά κιλά. “Κερδίσαμε μόνο την μισή μάχη. Η πλήρης νίκη δεν έχει έρθει ακόμα”, είπε.

Ο Χαζάρε δήλωσε πως εμπνεύστηκε την διαμαρτυρία από τον Μαχάτμα Γκάντι όταν άρχισε μια εκστρατεία μη-βίαιης πολιτικής ανυπακοής, που εξελίχθηκε σε μια από τις μεγαλύτερες αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια.

Μετά από οκτάωρη συνεδρίαση, ο υπουργός Οικονομικών Πρανάμπ Μούχερτζι δήλωσε ότι “το μεγαλύτερο μέρος της βουλής” αποδέχθηκε τα αιτήματα του Χαζάρε. “Το κοινοβούλιο μίλησε. . . η βούληση της βουλής είναι η βούληση του λαού”, είπε ο πρωθυπουργός Μανμοάν Σινγκ.

Η βουλή συζητούσε διάφορα νομοσχέδια για την λήψη μέτρων με στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς επί δεκαετίες–δεκάδες κατατέθηκαν, αλλά δεν ψηφίστηκαν τα τελευταία 42 χρόνια.

Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι τα σκάνδαλα διαφθοράς ενδέχεται να κοστίσουν πολύ στο κυβερνών κόμμα του Κογκρέσου ενόψει των εκλογών σε σημαντικά κρατίδια του 2012 και στις εθνικές εκλογές του 2014.

Μετά από έξι δεκαετίας ανεξαρτησίας και παρά τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που εισήγαγε το 1991 ο Σινγκ η διαφθορά παραμένει μείζον πρόβλημα στην Ινδία, που κατατάχθηκε 87η μεταξύ 178 χωρών στον σχετικό δείκτη της οργάνωσης Διεθνής Διαφάνεια το 2010.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε