Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Απίστευτο! Ρίχνουν ευθύνες σε… νεκρούς για την έκρηξη στο Μαρί

Απίστευτο! Ρίχνουν ευθύνες σε… νεκρούς για την έκρηξη στο Μαρί

Ευθύνες σε δύο από τα θύματα της έκρηξης στο Μαρί, τον Διοικητή Ναυτικού Ανδρέα Ιωαννίδη και τον Διοικητή της Ναυτικής Βάσης Λάμπρο Λάμπρου, καταλογίζει αστυνομικό πόρισμα, που αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα “Πολίτης”.

Η εφημερίδα παραθέτει απόσπασμα της έκθεσης, σύμφωνα με το οποίο: ”Ευθύνη έχουν και οι αποβιώσαντες Ιωαννίδης και Λάμπρου, οι οποίοι γνώριζαν την ύπαρξη των εμπορευματοκιβωτίων και του περιεχομένου τους και δεν έλαβαν μέτρα για αποφυγή της έκρηξης και εκκένωση της βάσης κατά την ώρα της πυρκαγιάς, αλλά τουναντίον ο Ιωαννίδης ζήτησε ανάκληση προσωπικού”.

Το πόρισμα, που παραδόθηκε ήδη στο Γενικό Εισαγγελέα για γνωμάτευση, εισηγείται την ποινική δίωξη εννέα ατόμων και θέτει ερωτήματα για την περίπτωση του παραιτηθέντος υπουργού Εξωτερικών Μάρκου Κυπριανού.

Όπως γράφει η εφημερίδα Πολίτης τα εννέα άτομα για τα οποία γίνεται εισήγηση να διωχθούν ποινικά είναι : Ο τέως υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας, ο τέως αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Πέτρος Τσαλικίδης, ο τέως υπαρχηγός Σάββας Αργυρού, οι συνταγματάρχες Γιώργος Γεωργιάδης, Λάμπρος Λάμπρου και Ανδρέας Σταύρου, ο αντισυνταγματάρχης Νίκος Γεωργιάδης, ο διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέας Νικολάου, ο βοηθός διευθυντής της Πυροσβεστικής Χαράλαμπος Χαραλάμπους, ο διοικητής της ΕΜΑΚ Ανδρέας Λοϊζίδης, ο σταθμάρχης της ΕΜΑΚ Κοφίνου Χρίστος Καρακώστας και ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Άμυνας Χρίστος Μαληκκίδης.

Η Αστυνομία, σύμφωνα με την εφημερίδα, πιστεύει ότι με το μαρτυρικό υλικό που συγκέντρωσε, το αδίκημα της ανθρωποκτονίας στοιχειοθετείται για τους Μάρκο Κυπριανού, Κώστα Παπακώστα, Πέτρο Τσαλικίδη, Σάββα Αργυρού, Γιώργο Γεωργιάδη, Λάμπρο Λάμπρου, Ανδρέα Νικολάου, Χαράλαμπο Χαραλάμπους, Ανδρέα Λοϊζίδη και Ανδρέα Σταύρου.

Η απόφαση για το τα άτομα που θα διωχθούν τελικά θα ληφθεί από το Γενικό Εισαγγελέα Πέτρο Κληρίδη.

Στο μεταξύ, ο πιθανός καταλογισμός ευθυνών στον τέως Διοικητή Ναυτικού προκάλεσε την έντονη αντίδραση του αντιπροέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος Νικόλα Παπαδόπουλου.

“Κάποιοι αποφάσισαν να ασελγήσουν πάνω στη μνήμη των ηρωικών νεκρών, για να μπορέσουν κάποιοι στο Προεδρικό να συνεχίσουν να μην αναλαμβάνουν τις δικές τους βαρύτατες ευθύνες”, δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος σχολιάζοντας την είδηση του “Πολίτη”.

Πρόσθεσε πως αν ευσταθεί το δημοσίευμα, τότε πρόκειται για αίσχος, γιατί όπως ανέφερε, καταβάλλεται προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης, ώστε να σκεπαστούν οι ασήκωτες πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης.

Κάλεσε τον Αρχηγό Αστυνομίας να διαψεύσει το δημοσίευμα για να προστατεύσει τη μνήμη των νεκρών.

“Αν δεν μπορεί να το διαψεύσει τότε πρέπει να ξεκαθαρίσει αν οι συγκεκριμένες αναφορές έγιναν καθ’ υπόδειξη του Προεδρικού”, ανέφερε.

Ο κ. Παπαδόπουλος ζήτησε επίσης από τον Αρχηγό Αστυνομίας να εξηγήσει γιατί δεν υπάρχουν οποιεσδήποτε αναφορές σε αξιωματούχους του Προεδρικού, των οποίων τα ονόματα είχαν αναφερθεί στην ανάκριση.

Κάλεσε επίσης το Γενικό Εισαγγελέα να δηλώσει αν προκύπτουν οποιαδήποτε ποινικά αδικήματα για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ανεξαρτήτως του αν δικαιολογούν την άρση της ασυλίας του.

Όπως ανέφερε, ο λαός πρέπει να γνωρίζει αν ο Πρόεδρος του θεωρείται ύποπτος για τη διάπραξη ποινικού αδικήματος, ανεξαρτήτως αν προστατεύεται από την ασυλία του.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε