Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Από 47 σε 79 δισεκατομμύρια ευρώ τα μέτρα λιτότητας του Μπερλουσκόνι

REUTERS
Διευρύνονται τα οικονομικά μέτρα με τα οποία η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι θέλει να αντιμετωπίσει τις κερδοσκοπικές πιέσεις: από 47 σε 79 δισεκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σήμερα ο ιταλικός τύπος, η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι αποφάσισε να διευρύνει το σύνολο των οικονομικών μέτρων, για την αντιμετώπιση των κερδοσκοπικών πιέσεων.
 
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την εφημερίδα “Κορριέρε Ντέλλα Σέρα”, από το αρχικό ποσό των σαράντα επτά δισεκατομμυρίων ευρώ, το ύψος τους πρόκειται να φθάσει, τελικά, τα εβδομήντα εννέα.
 
Στις κύριες αλλαγές, η σύνδεση του προσδόκιμου ζωής με την συντάξιμη ηλικία, που θα πραγματοποιηθεί από το 2103 και όχι από το 2014. Προβλέπεται, επίσης, έκτατη εισφορά για τις συντάξεις το μεικτό ποσό των οποίων, ξεπερνά τις ενενήντα χιλιάδες ευρώ. Πρόκειται, επίσης, να “παγώσουν” οι αυξήσεις των συντάξεων εκείνων που αντιστοιχούν στο πενταπλάσιο της βασικής σύνταξης (γύρω, δηλαδή, στα 2.400 ευρώ). Κατάργηση σειράς φοροαπαλλαγών, που το 2104, θα φθάσει το 20% του συνόλου.
 
Σύμφωνα, επίσης, με τον ιταλικό τύπο, πρόκειται να εφαρμοσθεί αμέσως η αλλαγή που προβλέπει την καταβολή δέκα ευρώ από τον κάθε ασφαλισμένο που υποβάλλεται σε εξετάσεις και επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία των ιταλικών νοσοκομείων.
 
Όπως έκανε γνωστό, επίσης, ο ιταλός υπουργός οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι, θα δοθούν κίνητρα στους δήμους ώστε να ιδιωτικοποιήσουν τις εταιρίες που κατέχουν, με μόνη εξαίρεση εκείνες των δικτύων ύδρευσης, που θα παραμείνουν δημόσιες, βάσει δημοψηφίσματος. Στο ίδιο πλαίσιο, περιορίζονται οι χρηματοδοτήσεις της κυβέρνησης, προς την τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ οι μικρότεροι δήμοι θα πρέπει να συνενωθούν.
 
Σε ότι αφορά, δε, τους “τραπεζικούς λογαριασμούς ομολόγων”, μέσω των οποίων οι τράπεζες διαχειρίζονται τις επενδύσεις σε τίτλους των πελατών τους, αυξάνεται η συνολική φορολόγησή τους . Αρχίζοντας από το 2013, η αύξηση αυτή, θα φέρει στα δημόσια ταμεία, δυο δισεκατομμύρια πεντακόσια εκατομμύρια ευρώ.
 
Ο πρόεδρος της Συνέλευσης των Ιταλικών Περιφερειών, Βάσκο Ερράνι, κατέκρινε την δέσμη μέτρων, τονίζοντας ότι “τα μέτρα αυτά δεν επιτρέπουν στις ιταλικές περιφέρειες να συνεχίσουν να λειτουργούν”. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όμως, Corte dei Conti, κρίνει “σαφώς θετικά την όλη ενίσχυση της δέσμης, με διορθώσεις που στοχεύουν στην θωράκιση της δημόσιας οικονομίας”. Το δε συνδικάτο Cgil, το μεγαλύτερο της χώρας, τονίζει ότι “πρόκειται γα παρεμβάσεις που τραυματίζουν, για μια ακόμη φορά το κοινωνικό κράτος της χώρας, ρίχνοντας όλο το βάρος στις πλάτες των συνταξιούχων και των μισθωτών”. Το Cgil, έχει προγραμματίσει, αρχίζοντας από αύριο, στην Ρώμη, σειρά κινητοποιήσεων.
 
Υπενθυμίζεται ότι τα έκτακτα μέτρα της κυβέρνησης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι πρόκειται, σύμφωνα με τις προβλέψεις, να εγκριθούν οριστικά σήμερα το απόγευμα από την Γερουσία της Ρώμης και αύριο το βράδυ από την βουλή. Η αντιπολίτευση δεσμεύτηκε να περιορίσει σημαντικά των αριθμών των τροπολογιών, αλλά το “Δημοκρατικό Κόμμα”, διαμέσου του Μάσσιμο Ντ΄Αλέμα, έχει ζητήσει από τον “Καβαλιέρε” να παραιτηθεί αμέσως μετά την έγκριση των μέτρων, για να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές ή για να συσταθεί νέα κυβέρνηση που να αλλάξει τον ισχύοντα εκλογικό νόμο.
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε