Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Από πρώην τηλεοπτικός αστέρας… ηγέτης της μεσαίας τάξης

Από πρώην τηλεοπτικός αστέρας… ηγέτης της μεσαίας τάξης

Κόντρα στα στερεότυπα και τις συντηρητικές τους αντιλήψεις, οι Ισραηλινοί έκαναν τη μεγάλη έκπληξη και στις βουλευτικές εκλογές ανέδειξαν δεύτερο το κόμμα του Γιαΐρ Λαπίντ. Πρόκειται για έναν πρώην τηλεοπτικό αστέρα, που είναι ηθοποιός τις ελεύθερες ώρες του και λατρεύει τη νυχτερινή ζωή.

Το κόμμα του 49χρονου πρώην δημοσιογράφου αναδείχθηκε δεύτερη πολιτική δύναμη, εκλέγοντας 18-19 βουλευτές και έτσι ο κεντρώος Λαπίντ επιβάλλεται ως αδιαμφισβήτητος εταίρος σε οποιονδήποτε κυβερνητικό συνασπισμό σχηματιστεί.

Ο Γιαΐρ Λαπίντ είναι ο γιος ενός πρώην υπουργού Δικαιοσύνης και επίσης πρώην δημοσιογράφου, του Γιόσεφ “Τόμι” Λαπίντ, που ηγείτο του Σινούι, ενός λαϊκού κόμματος πολύ εχθρικού απέναντι στους υπερορθόδοξους. Το κόμμα αυτό είχε καταγράψει μεγάλη άνοδο το 2003 λαμβάνοντας 15 έδρες στο κοινοβούλιο πριν καταποντιστεί στη συνέχεια.

Μετά από σταδιοδρομία στην τηλεόραση, ο Γιαΐρ Λαπίντ, ένας από τους αρθρογράφους της εφημερίδας Yediot Aharonot, εγκατέλειψε τη δημοσιογραφία πριν από ένα χρόνο για να ιδρύσει το κόμμα Γες Ατίντ (Υπάρχει μέλλον) και να προετοιμαστεί για τις βουλευτικές εκλογές.

Ο Λαπίντ προσανατόλισε την προεκλογική του εκστρατεία στην προστασία των συμφερόντων της μεσαίας τάξης που δοκιμάζεται από την ιλιγγιώδη αύξηση των ενοικίων και που κατέβηκε μαζικά σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας το καλοκαίρι του 2011, κυρίως στο Τελ Αβίβ.

“Δεν είμαστε ένα κεντροαριστερό κόμμα, είμαστε ένα κόμμα στο κέντρο του κέντρου. Είμαστε ένα κόμμα της ισραηλινής μεσαίας τάξης”, διευκρίνισε στις αρχές του μήνα μιλώντας στην εφημερίδα Jerusalem Post. Θέτοντας στο στόχαστρο τους υπερορθόδοξους που είναι απαλλαγμένοι από τη στρατιωτική θητεία, ούτε πληρώνουν φόρους, ο Λαπίντ δηλώνει ότι εκπροσωπεί τους φορολογούμενους που υπηρέτησαν στο στρατό, εργάστηκαν σε όλη τη ζωή τους και “δεν μπορούν να δώσουν ένα διαμέρισμα στα παιδιά τους γιατί τα βάρη δεν κατανέμονται ισομερώς με τα άλλα κοινωνικά στρώματα”.

Ο Λαπίντ τάσσεται υπέρ της ίσης μεταχείρισης των πολιτών ως προς την υποχρέωση στράτευσης.
Στη λίστα του κόμματός του συνυπάρχουν ένας υπερορθόδοξος βουλευτής, ο Ντοβ Λίπμαν, μια ανάπηρη, δύο βουλευτές αιθιοπικής καταγωγής, ένας Δρούζος, ένα πρώην μέλος του αριστερού κόμματος Μέρετζ και ένας πρώην επικεφαλής της Σιν Μπετ, της υπηρεσίας εσωτερικής ασφαλείας.

Στην έδρα του κόμματος στο Τελ Αβίβ, κατά τη μετάδοση των αποτελεσμάτων πολλοί ανάμεσά στο συγκενγρωμένο πλήθος φορούσαν κιπά, ενώ ορισμένες γυναίκες είχαν το κεφάλι καλυμμένο. Υπήρχε όμως και η σημαία με το ουράνιο τόξο της κοινότητας των ομοφυλοφίλων. Το Γες Ατίντ είναι ένας από τα ελάχιστα ισραηλινά κόμματα που υποστηρίζουν το δικαιώματα των ομοφυλοφίλων.

Ο Λαπίντ τάσσεται υπέρ της επανάληψης των διαπραγματεύσεων με τους Παλαιστίνιους για την επίτευξη ενός “διαζυγίου” με φιλικό τρόπο, ενώ στον οικονομικό τομέα είναι φιλελεύθερος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γρίφος ο σχηματισμός κυβέρνησης στο Ισραήλ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε