Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Από σήμερα απαγορεύεται σε Αμερικανούς να υιοθετήσουν παιδιά από τη Ρωσία

Από σήμερα απαγορεύεται σε Αμερικανούς να υιοθετήσουν παιδιά από τη Ρωσία

Η αμφιλεγόμενη νομοθεσία που απαγορεύει την υιοθεσία στις ΗΠΑ παιδιών γεννημένων στη Ρωσία, που εγκρίθηκε στις 28 Δεκεμβρίου από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, αρχίζει από σήμερα να τίθεται σε εφαρμογή, μεταδίδουν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Ο νέος νόμος του Κρεμλίνου προβλέπει επίσης την κατάρτιση ενός καταλόγου με ανεπιθύμητους Αμερικανούς πολίτες στη Ρωσία, οι οποίοι κατά κύριο λόγο θεωρούνται ύποπτοι για καταπάτηση των δικαιωμάτων Ρώσων υπηκόων.

Η έγκριση του νόμου αυτού προκάλεσε—πράγμα πολύ σπάνιο—έναν διχασμό στο πολιτικό κατεστημένο της Μόσχας, καθώς πολλοί υπουργοί εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους, με πρώτον στη σειρά τον ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ.

Θεωρούμενος ευρέως ως ένα από τα πλέον επιθετικά μέτρα που έχει λάβει η Μόσχα κατά της Ουάσιγκτον, ο νόμος που ενέκρινε το Κοινοβούλιο και θα έχει άμεση ισχύ, αποτελεί μία ευθεία απάντηση στον ‘νόμο Μαγνίτσκι’, που είχε ψηφίσει προηγουμένως το αμερικανικό Κογκρέσο και είχε υπογραφεί από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Ο νόμος αυτός απαγορεύει την παραμονή στις ΗΠΑ αξιωματούχων που εμπλέκονται στον θάνατο του νεαρού δικαστή Σεργκέι Μαγκνίτσκι, ή σε άλλες υποθέσεις παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και απειλεί με κατάσχεση των περιουσιακών τους στοιχείων.

Σύμφωνα με στοιχεία, που διοχέτευσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υπεύθυνος του Κρεμλίνου για θέματα δικαιωμάτων του Παιδιού Πάβελ Αστάρκοφ, στο διάστημα μεταξύ 2008 και 2011, πάνω από 15.000 παιδιά από τη Ρωσία υιοθετήθηκαν από ξένους –άνω των 5.000 ήσαν Αμερικανοί—έναντι 33.000 από Ρώσους πολίτες.

Ο νέος νόμος φέρει την ονομασία του από τον Ντίμα Γιάκοβλεφ, ένα παιδί που υιοθετήθηκε το 2008 από αμερικανική οικογένεια και κατόπιν βρήκε τον θάνατο ξεχασμένο από τον θετό Αμερικανό πατέρα του μέσα στο αυτοκίνητο εν μέσω καύσωνα.

Η ρωσική αντιπολίτευση, δεδομένης και της διχόνοιας στους κόλπους της κυβέρνησης για τη σχετική νομοθεσία, επιδιώκει να καρπωθεί τον αρνητικό αντίκτυπου του νόμου περί υιοθεσιών, καλώντας σε μαζική διαδήλωση στις 13 Ιανουαρίου, ευελπιστώντας ότι θα συγκεντρωθούν έως και 20.000 άνθρωποι.

«Θα επιμείνουμε για τη διαδρομή μας», καθώς η διαδήλωση προβλέπεται ότι θα διασχίσει το κέντρο της Μόσχας και θα καταλήξει στην έδρα της Κάτω Βουλής (Δούμα), διεμήνυσε σήμερα ένας εκ των διοργανωτών, ο αντικαθεστωτικός δημοσιογράφος Αλεξάντρ Ρίκλιν, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Ηχώ της Μόσχας.

Η UNICEF έχει καλέσει τη Μόσχα να μην απαγορεύσει γενικώς τις υιοθεσίες από ξένους και να δώσει «την μέγιστη προτεραιότητα στην επίλυση της παρούσας δυστυχίας που αντιμετωπίζουν πολυάριθμα παιδιά που ζουν στα ορφανοτροφεία της Ρωσίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πούτιν: Υπέγραψε το νόμο που απαγορεύει τις υιοθεσίες παιδιών από υπηκόους των ΗΠΑ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε