Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Από συνεργάτης και συμπολεμιστής, ορκισμένος εχθρός του Καντάφι

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Ο Χαλίφα Χέφτα είναι ο στρατιωτικός επικεφαλής των Λίβυων εξεγερμένων. Είναι παραδοσιακός εθνικιστής Άραβας αντάρτης και ορκισμένος εχθρός του Μουάμαρ Καντάφι.

Έτσι τον περιγράφει έγγραφο του αμερικανικού Ιδρύματος Jamestown, το οποίο αναφέρει πως στο παρελθόν ο Χέφτα είχε υποστηριχθεί από την CIA.

Πρόκειται πρώην στρατιωτικό διοικητή που υποστήριξε το 1969 το κίνημα που έφερε στην εξουσία τον Καντάφι και έγινε μέλος του Επαναστατικού Συμβουλίου Διοίκησης που καθόριζε την πολιτική της χώρας. Παρέμεινε μέχρι το 1987, οπότε διέκοψε τις σχέσεις με τον Συνταγματάρχη.

Τα 20 τελευταία χρόνια έζησε στην Αμερική. «Σήμερα που ο συνταγματάρχης Χάφταρ (έτσι μεταφράζει το έγγραφο το όνομά του) τελικώς επέστρεψε στα πεδία των μαχών στη βόρεια Αφρική με στόχο του να ανατρέψει τον Καντάφι, πρώην συν-συνωμότη του στο πραξικόπημα του 1969, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως η καλύτερη επαφή για τις ΗΠΑ και τις συμμαχικές Νατοϊκές δυνάμεις για την καλύτερη συνεργασία με τους πλήρως ανοργάνωτους αντάρτες», επισημαίνεται στο έγγραφο.

«Η πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει ο συνταγματάρχης Χάφταρ είναι το πώς θα μπορέσει να μεταφέρει την πείρα και την πολεμική και ιδεολογική τεχνογνωσία του σε ένα νεαρό κίνημα εξεγερμένων», σημειώνεται.

Εκπρόσωπος των εξεγερμένων δήλωσε από τη Βεγγάζη ότι ο συνταγματάρχης Χέφτα ανέλαβε από τις 24 Μαρτίου επικεφαλής του στρατού τους.

Διαβάστε επίσης
Ο Καντάφι βομβαρδίζει τη Μιζράτα και το ΝΑΤΟ τους αμάχους – 7 νεκροί στη Μπρεγκα από συμμαχικούς βομβαρδισμούς!

Μυστικές επαφές συνεργατών του Καντάφι με το Λονδίνο – Εγκαταλείπουν τον Καντάφι στενοί του συνεργάτες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ NEWSIT ΓIΑ ΤΗΝ ΛΙΒΥΗ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε