Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Από θαύμα σώθηκε μωρό 14 ημερών – Απεγκλώβισαν από τα συντρίμμια και την μαμά του – ΦΩΤΟ και VIDEO

Από θαύμα σώθηκε μωρό 14 ημερών – Απεγκλώβισαν από τα συντρίμμια και την μαμά του – ΦΩΤΟ και VIDEO

Ένα μωρό βγήκε ζωντανό μέσα από τα συντρίμια και λίγες ώρες αργότερα σώθηκαν η μαμά του και η γιαγιά του αλλά αγνοείται ακόμα η τύχη του πατέρα.

Συναισθήματα ανάμεικτα δυο μέρες μετά το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου στην επαρχία Βαν της Τουρκίας. Οι δισώστες βγάζουν ανθρώπους μέσα από τα συντρίμια αλλά σε πολλές περιπτώσεις δεν στέκονται τυχεροί…

432 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τα 7,2 Ρίχτερ της περασμένης Κυριακής, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό των τουρκικών αρχών, ενώ οι τραυματίες έχουν ξεπεράσει τους 1.352 και τα κτίρια που έχουν καταρρεύσει φτάνουν τα 2.262. Η Διεθνής Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (FICR) ανακοίνωσε ότι εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από τους σωρούς μπετόν.

Με τη θερμοκρασία στους μηδέν βαθμούς και το χιονόνερο να πέφτει, οι επιζώντες περνούν δύσκολες στιγμές και οι διασώστες δίνουν μάχη με τις… δυνάμεις τους και το χρόνο. Χαμόγελα ήρθε να σκορπίσει η είδηση πως κατάφεραν να απεγκλωβίσουν από τα ερείπια ένα μωρό, μόλις δυο εβδομάδων που μάλιστα φέρεται να είχε γεννηθεί και πρόωρα αλλά και μια έγκυο, μητέρα ήδη δυο παιδιών. Λίγες ώρες αργότερα οι διασώστες απεγκλώβισαν την μητέρα του και την γιαγιά του.

Το βρέφος στα χέρια των διασωστών, διασωληνωμένο

Η 14 ημερών Αζρά ανασύρθηκε ζωντανή από τα συντρίμμια 46 ώρες μετά το σεισμό. Η μητέρα του μωρού  Σενιχά ανασύρθηκε ζωντανή, λίγες ώρες αργότερα, κάτω από τα συντρίμμια ενός κτιρίου στο Έρτζις όπως και η γιαγιά του.

Η μητέρα του μωρού

Η γιαγιά, η Γκιουλζαντέ Καραντουμάν, διακομίστηκε στο νοσοκομείο

Το μωρό που σώθηκε σαν από θαύμα διακομίστηκε σε νοσοκομείο στην Άγκυρα.

Μέλη των σωστικών συνεργείων δήλωσαν ότι και ο πατέρας της οικογένειας βρίσκεται κάτω από τα συντρίμμια, αλλά προς το παρόν δεν έχει δώσει σημεία ζωής.

Η πόλη Έρτζις έχει υποστεί τις μεγαλύτερες ζημιές από το σεισμό και οι διασώστες προσπαθούν να την ανασύρουν δουλεύοντας κάτω από χιονόνερο, μετέδωσαν τα δίκτυα NTV και CNN-Turk.


Τα μέλη των συνεργείων διάσωσης εργάζονταν ακατάπαυστα όλη τη νύχτα και 35 ώρες μετά το σεισμό. Οικογένειες ξαγρυπνούν δίπλα στα χαλάσματα, ελπίζοντας ότι θα γίνει και για εκείνες ένα θαύμα και οι αγαπημένοι τους, που έχουν εγκλωβιστεί στα συντρίμμια, θα βρεθούν ζωντανοί.

Όλα αυτά ενώ το μεσημέρι της Τρίτης, επταώροφη πολυκατοικία στην πόλη Βαν κατέρρευσε, δυο μέρες μετά τον σεισμό των 7,2 Ρίχτερ. Το Associated Press, επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες, μετέδωσε ότι στο κτίριο, που είχε 46 διαμερίσματα, έχουν εγκλωβιστεί ένοικοι, καθώς ακούγονταν φωνές από τα ερείπια.

Φόβος, κρύο και επεισόδια
Εκατοντάδες κάτοικοι της περιοχής πέρασαν το βράδυ έξω από τα σπίτια τους, υπό το φόβο των μετασεισμών. Μόνο που αναγκάστηκαν να κοιμηθούν στο κρύο. Η θερμοκρασία στην περιοχή είναι στους μηδέν βαθμούς και πέφτει χιονόνερο, ενώ την Τετάρτη η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει και χιονόπτωση.

Η τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος έχει διανείμει 13.000 σκηνές και ετοιμάζεται να προσφέρει προσωρινή στέγαση σε 40.000 σεισμοπαθείς, ενώ θα στείλει άλλες 12.000 σκηνές στην πόλη Βαν. Όμως δε φτάνουν και ο κόσμος «φωνάζει» ότι η βοήθεια δεν είναι αρκετή, την ώρα που ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αρνείται εξωτερική βοήθεια. Το τουρκικό κράτος έχει στείλει εκατοντάδες διασώστες στην περιοχή, 145 ασθενοφόρα, έξι τάγματα του στρατού και ελικόπτερα-ασθενοφόρα.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης τα επεισόδια που σημειώθηκαν στην πόλη Βαν, όταν τα φορτηγά πήγαν να δώσουν στους επιζώντες τρόφιμα και κουβέρτες. Η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση χημικών για να επιβάλει την τάξη.

Σε ένδειξη αλληλεγγύης, πολλοί Τούρκοι έχουν κινητοποιηθεί για να βοηθήσουν τους Κούρδους συμπολίτες τους, ενώ ο στρατός συνεχίζει τη μεγάλη επιχείρηση εναντίον των Κούρδων ανταρτών οι οποίοι σκότωσαν την περασμένη εβδομάδα 24 στρατιώτες. Το πρωί της Τρίτης, τουρκικά τεθωρακισμένα εισέβαλαν στο βόρειο Ιράκ με κατεύθυνση στρατόπεδο Κούρδων ανταρτών.

Πολλές χώρες, ανάμεσά τους το Ισραήλ και η Αρμενία, δύο κράτη με τα οποία οι σχέσεις της Άγκυρας είναι τεταμένες, πρόσφεραν τη βοήθεια και την αλληλεγγύη τους στην Τουρκία, η οποία τα “ευχαρίστησε” δηλώνοντας ότι θέλει να αντιμετωπίσει με τις δικές της δυνάμεις την παρούσα κατάσταση.

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ: REUTERS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ώρα που σείστηκε η γη στην Τουρκία – Video που κόβουν την ανάσα

Ο Ονούρ έσωσε την αγαπημένη του μέσα από τα ερείπια

Αγωνία στα συντρίμμια της Βαν – Έρευνες χωρίς σταματημό στα ερείπια – 264 οι νεκροί από τα 7,2 Ρίχτερ

Συγκλονιστικές εικόνες απο το σεισμό στην Τουρκία

Νέος σεισμός 6 Ρίχτερ στην Τουρκία – Χάος από τα 7,2 Ρίχτερ του τρόμου

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε