Τετάρτη, 24 Απρ.
23oC Αθήνα

Από τη Λιβύη στην… Τυνησία οι μάχες – 12 αντάρτες νεκροί στη Μιζράτα

ΦΩΤΟ REUTERS

Οι δυνάμεις των εξεγερμένων έχουν πλέον χάσει τον έλεγχο του μεθοριακού περάσματος Ντεχίμπα, στα σύνορα Λιβύης-Τυνησίας και οι μάχες με το στρατό του Καντάφι έχουν περάσει τα… σύνορα!

«Μάχες ξέσπασαν στο έδαφος της Τυνησίας, στην Ντεχίμπα, αφού οι δυνάμεις του Καντάφι επιτέθηκαν στο μεθοριακό πέρασμα» δήλωσε ο Αλι, ένας Τυνήσιος που βοηθά τους Λίβυους που φτάνουν στην Ντεχίμπα.

Φωτορεπόρτερ του Reuters μετέδωσε από τη μεριά του ότι οι δυνάμεις του Καντάφι έχουν πλέον τον έλεγχο του περάσματος. Την ίδια στιγμή, στο Γαλλικό Πρακτορείο δυτική στρατιωτική πηγή επιβεβαίωσε ότι μάχες μαίνονται στην Ντεχίμπα και στις δύο πλευρές των συνόρων.

Οι εξεγερμένοι πήραν τον έλεγχο του μεθοριακού περάσματος Ντεχίμπα-Ουαζίν την προηγούμενη εβδομάδα και ανέμεναν την αντεπίθεση του λιβυκού στρατού.

Εκρήξεις στην Τρίπολη – 12 νεκροί από βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στη Μιζράτα

Τουλάχιστον πέντε ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν την Τρίπολη την Πέμπτη εξαιτίας των αεροπορικών επιδρομών που πραγματοποίησαν αεροσκάφη του ΝΑΤΟ στη λιβυκή πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με τους εξεγερμένους, από επιδρομή του ΝΑΤΟ στη Μιζράτα την Τετάρτη, έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 12 μαχητές, ενώ η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θύματα, άγνωστο όμως πόσα, υπάρχουν και από τους βομβαρδισμούς στην Τρίπολη.

Είναι η τρίτη φορά που αεροπορικός βομβαρδισμός του NATO σκοτώνει εξεγερμένους αφότου ανέλαβε το Σύμφωνο την διοίκηση των επιχειρήσεων στη Λιβύη από τα τέλη του Μαρτίου.

Νωρίτερα, το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera ανέφερε ότι επτά μαχητές των εξεγερμένων στην Μιζράτα σκοτώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας όταν δυνάμεις πιστές στον Καντάφι έπληξαν οχυρό τους σημείο με πυροβολικό και ρουκέτες.

Ο απολογισμός των νεκρών της σύρραξης στη Λιβύη μπορεί να κυμαίνεται από 10.000 ως 30.000 εκτίμησε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Λιβύη Τζιν Κρετζ, προσθέτοντας πως είναι δύσκολο να γίνουν ακριβείς εκτιμήσεις ενόσω ο πόλεμος συνεχίζεται.

Βομβαρδισμοί χωρίς… εκρηκτικά!

Τα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη που συμμετέχουν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη χρησιμοποιούν για τις επιδρομές τους βόμβες «χωρίς εκρηκτικά, με γόμωση από σκυρόδεμα», που σύμφωνα με το γενικό επιτελείο δυνάμεων μειώνουν «σημαντικά, σχεδόν ολοκληρωτικά, τους κινδύνους για παράπλευρες απώλειες».

Ο πρώτος βομβαρδισμός με τέτοια πολεμοφόδια πραγματοποιήθηκε την Τρίτη εναντίον ενός τεθωρακισμένου των δυνάμεων του Μουάμαρ Καντάφι στην περιοχή της Μιζράτα, τόνισε ο εκπρόσωπος του επιτελείου συνταγματάρχης Τιερί Μπουρκάρ.

Οι βόμβες με γόμωση σκυροδέματος, που ζυγίζουν 300 κιλά, χρησιμοποιούνται συνήθως σε γυμνάσια και πλήττουν τον στόχο τους με ταχύτητα που φθάνει τα 300 μ. ανά δευτερόλεπτο. Το γαλλικό επιτελείο παρουσίασε κατά την ενημέρωση και εικόνες βίντεο από την καταστροφή ενός λιβυκού άρματος μάχης από βόμβα αυτού του τύπου.

Σύμφωνα με το επιτελείο, τα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν 216 εξόδους κατά τη διάρκεια της εβδομάδος αυτής, έναντι 255 κατά το περασμένο επταήμερο. Η ελάττωση των εξόδων οφείλεται «στις ιδιαίτερα αντίξοες» μετεωρολογικές συνθήκες πάνω από τη Λιβύη.

Περίπου 15 τεθωρακισμένα και στοιχεία πυροβολικού καταστράφηκαν από τα πλήγματα των γαλλικών αεροσκαφών, καθώς και μία αποθήκη πυρομαχικών κοντά στη Σύρτη.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε