Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Από την προηγούμενη βδομάδα ο Ραχόι είχε ζητήσει επείγοντα μέτρα για τις αγορές

Από την προηγούμενη βδομάδα ο Ραχόι είχε ζητήσει επείγοντα μέτρα για τις αγορές

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι ζήτησε την περασμένη εβδομάδα από τις Βρυξέλλες να αναλάβει επειγόντως δράση για τη σταθεροποίηση των αγορών, εκτιμώντας ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι ο μόνος θεσμός που έχει την ικανότητα να αναλάβει αυτόν τον ρόλο.

  “Είναι αναγκαίο να αναληφθεί επειγόντως δράση για τη σταθεροποίηση των αγορών και τον έλεγχο των επιτοκίων”, δήλωνε ο Μαριάνο Ραχόι σε επιστολή που απηύθυνε στις 6 Ιουνίου στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο και στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι και η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

   Η Ισπανία, αντιμέτωπη με απαγορευτικά επιτόκια, βρισκόταν τότε στα πρόθυρα της συμφωνίας για την παροχή ευρωπαϊκής βοήθειας.

   Ο Μαριάνο Ραχόι αναφέρει ότι ο μόνος θεσμός που σήμερα έχει την ικανότητα να διασφαλίσει αυτές τις συνθήκες σταθερότητας και ρευστότητας είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

   “Η διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας είναι αυτή τη στιγμή ουσιαστική για να δείξουμε τη δέσμευση των χωρών-μελών προς τον αμετάκλητο χαρακτήρα του ευρώ”, έγραφε στην επιστολή του ο ισπανός πρωθυπουργός.

   Οι αυξημένες πιέσεις των αγορών στην Ισπανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες επέσπευσαν το περασμένο Σάββατο τη συμφωνία ανάμεσα στη Μαδρίτη και τους εταίρους της στην ευρωζώνη, η οποία προβλέπει την παροχή οικονομικής στήριξης στις ισπανικές τράπεζες, η οποία είναι πιθανό να υπερβεί τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ.

   Ούτε το ύψος, ούτε οι όροι της συμφωνίας έχουν γίνει ακόμη γνωστοί, γεγονός που προκαλεί ένταση στις αγορές. Η Ισπανία θα διατυπώσει επισήμως το αίτημά της την 21η Ιουνίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η Μέρκελ προειδοποιεί την Ισπανία ότι θα τεθούν όροι για τη βοήθεια – Οικονομία

Η Μέρκελ βλέπει ως… “καλό σημάδι” την προσφυγή της Ισπανίας

Το παρασκήνιο της συμφωνίας για την προσφυγή της Ισπανίας στο μηχανισμό

Η τρόικα πάει… Ισπανία – Αγωνία τώρα για τις ελληνικές εκλογές

Διάσωση χωρίς μνημόνιο

Εκτόξευση στην Ασία λόγω Ισπανίας

Έκρηξη ανόδου στις αγορές λόγω Ισπανίας

Μαδρίτη:Η λιτότητα συνεχίζεται

Ισπανική λύση στο ελληνικό πρόβλημα; – Ελπίδες για αλλαγή στο μνημόνιο μετά την απόφαση για την Ισπανία

Το παρασκήνιο της συμφωνίας για την προσφυγή της Ισπανίας στο μηχανισμό

Η Μαδρίτη δανείστηκε σκοινί για να κρεμαστεί”

 

Όλι Ρεν: Η βοήθεια προς την Ισπανία είναι ένα σαφές μήνυμα προς τις αγορές

Ραχόι: Εγώ άσκησα πίεση για βοήθεια, όχι οι Ευρωπαίοι

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε