Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Αποφυλακίστηκε ο ακροαριστερός ακτιβιστής Σεζάρ Μπατίστι

Αποφυλακίστηκε ο ακροαριστερός ακτιβιστής Σεζάρ Μπατίστι. REUTERS

Την άμεση απελευθέρωση του ακτιβιστή Σεζάρ Μπατίστι, αποφάσισε το Ανωτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας, το οποίο αρνήθηκε να εκδώσει τον Ιταλό ακροαριστερό ακτιβιστή στην πατρίδα του.

Η ιταλίδα υπουργός Νεολαίας Τζόρτζια Μελόνι κατήγγειλε σήμερα την άρνηση της Βραζιλίας να εκδώσει στην Ιταλία τον Τσεζάρε Μπατίστι, τονίζοντας πως είναι “η πολλοστή προσβολή” για τα θύματά του.

    “Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βραζιλίας να μην επιτρέψει την έκδοση ενός εγκληματία όπως ο Μπατίστι, όπως και η απόφαση του πρώην προέδρου Λούλα, αποτελούν την πολλοστή ταπείνωση για τις οικογένειες των θυμάτων”, επισήμανε η υπουργός, σύμφωνα με το πρακτορείο Ansa.

    Η απόφαση της Βραζιλίας είναι “ένα χαστούκι στους ιταλικούς θεσμούς και μια πράξη που δεν είναι αντάξια σε ένα πολιτισμένο και δημοκρατικό έθνος”, είπε χαρακτηριστικά η Μελόνι.

    Ο Μπατίστι, 56 ετών σήμερα, καταδικάστηκε ερήμην το 1993 στην Ιταλία σε ισόβια για τέσσερις ανθρωποκτονίες και απόπειρες ανθρωποκτονίας στα τέλη της δεκαετίας του ’70. Ο ίδιος δηλώνει αθώος.

    “Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να κάνει ό,τι μπορεί, ακόμα και στο πλαίσιο της ΕΕ, για να διασφαλίσει ότι αυτός ο κοινός εγκληματίας, που μέχρι τώρα έκρυβε τα εγκλήματά του πίσω από τον πολιτικό αγώνα, θα φυλακιστεί στη χώρα του ώστε τελικά να πληρώσει το χρέος του προς τον ιταλικό λαό”, υπογράμμισε η ίδια.

    Στο μεταξύ, ο Μπατίστι βγήκε σήμερα από την φυλακή, κοντά στην Μπραζίλια, συνοδευόμενος από τους δικηγόρους του. Ένας από αυτούς, ο Λουίς Ρομπέρτο Μπαρόζο δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο πελάτης του “δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει την Βραζιλία” και θα ζητήσει άδεια μόνιμης παραμονής.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε