Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Αποκαλύψεις για τη σφαγή στην Τιενανμέν

Αποκαλύψεις για τη σφαγή στην Τιενανμέν

Σημειώσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας επιβεβαιώνουν ότι ο Ντενγκ Σιαοπίνγκ, ο πατέρας του οικονομικού ανοίγματος της Κίνας, διέταξε την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων στην πλατεία Τιενανμέν.

Αποσπάσματα από το ημερολόγιο του Λι, τον οποίο μερικοί επονομάζουν “σφαγέα του Πεκίνου”, κυκλοφόρησαν στο Ίντερνετ και ρίχνουν φως στη διαδικασία των αποφάσεων που οδήγησε στη βίαιη συντριβή από το στρατό του φιλοδημοκρατικού κινήματος τη νύκτα της 3ης προς την 4η Ιουνίου 1989.

Από τα αποσπάσματα προκύπτει ότι ο Λι υπάκουσε στην εντολή του Ντενγκ να “χυθεί λίγο αίμα”. “Δείχνουν σαφώς ότι ο Ντενγκ Σιαοπίνγκ διαδραμάτισε ένα σημαντικό ρόλο (…) και ότι ήθελε να καλέσει το στρατό από την αρχή” του κινήματος που διήρκεσε σχεδόν επτά εβδομάδες”, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπάο Που, ιδιοκτήτης του εκδοτικού οίκου New Century Press στο Χονγκ Κονγκ, ο οποίος πρόκειται να εκδώσει τα απομνημονεύματα.

Δεν επιβεβαιώνουν την άποψη “που επικρατεί ευρέως στην Κίνα ότι ο Ντενγκ κατέληξε να πάρει μια οδυνηρή απόφαση και ότι κάπως παρασύρθηκε σ’ αυτήν”, πρόσθεσε ο Μπάο, σύμφωνα με τον οποίο τα απομνημονεύματα φαίνεται ότι είναι αυθεντικά.

Ο 81χρονος Λι, η κατάσταση της υγείας του οποίου είναι σήμερα κακή, έγραψε πως “οι σημερινές ταραχές στο Πεκίνο έχουν προκαλέσει το μεγαλύτερο χάος από την ίδρυση του έθνους”, σύμφωνα με ένα απόσπασμα που δημοσιοποιήθηκε στο Ίντερνετ.

Ο Λι, ο οποίος ενημέρωνε καθημερινά τον Ντενγκ για την κατάσταση “συμμετείχε στη διαδικασία των αποφάσεων και ήταν αυτός που τις εφάρμοσε. Όλα αυτά προκύπτουν με πολύ μεγάλη σαφήνεια από τις λεπτομέρειες που δεν γνωρίζαμε προηγουμένως”, δήλωσε ο Μπάο, ο οποίος είναι γιος του Μπάο Τονγκ, πρώην συμβούλου του Ζάο Ζιγιάνγκ, ο οποίος αποπέμφθηκε από την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος επειδή φάνηκε χαλαρός έναντι των διαδηλωτών.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε