Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Αποκαλύψεις της ΙΑΕΑ για τα πυρηνικά του Ιράν

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Το Ιράν έχει προετοιμάσει επιπλέον εξοπλισμό για τον εμπλουτισμό ουρανίου σε υψηλότερο επίπεδο.

Αυτό αποκαλύπτει εμπιστευτική έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) που εξασφάλισε το Reuters, τονίζεται όμως ότι η Τεχεράνη επέτρεψε στους επιθεωρητές του ΟΗΕ καλύτερη επίβλεψη στην πυρηνική της μονάδα.

Το Ιράν έχει δηλώσει στην ΙΑΕΑ ότι επιπλέον συσκευές (φυγοκέντρισης) θα ενισχύσουν το έργο του για την επεξεργασία του ουρανίου σε βαθμό καθαρότητας σε ποσοστό 20%. Οι συσκευές αυτές δεν έχουν ακόμη τεθεί σε λειτουργία.

Στην έκθεση, επίσης, αναφέρεται ότι η ΙΑΕΑ εξακολουθεί να ανησυχεί για πιθανή τρέχουσα δραστηριότητα στο Ιράν για να αναπτύξει πυρηνική κεφαλή για έναν πύραυλο. Θεωρείται βέβαιο ότι η έκθεση της διεθνούς υπηρεσίας θα αυξήσει τις δυτικές ανησυχίες ότι η Τεχεράνη σκοπεύει να αναπτύξει κρυφά ικανότητα κατασκευής πυρηνικών όπλων από το ατομικό της πρόγραμμα.

Ήδη η Ιαπωνία κάλεσε το Ιράν να σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου, τονίζοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση το Τόκιο θα στηρίξει την ενίσχυση των διεθνών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας Κατσούγια Οκάντα συναντήθηκε με τον ιρανό ομόλογό του Μανουσέρ Μοτακί στο Τόκιο, μετά από αίτημα της ιρανικής πλευράς. Ο ιάπωνας υπουργός δήλωσε στον Μοτακί ότι οι νέες κυρώσεις θα είναι “αναπόφευκτες”, αν η Τεχεράνη συνεχίσει το πρόγραμμά της που στοχεύει στον εμπλουτισμό του ουρανίου κατά περίπου 20%.

Η ανακοίνωση προσθέτει ότι Οκάντα κάλεσε το Ιράν να διακόψει το πυρηνικό του πρόγραμμα “για το καλό του ιρανικού λαού”, συνοψίζοντας έτσι μία τηλεφωνική συζήτηση του υπουργού Εξωτερικών της Ιαπωνίας με τον βρετανό ομόλογό του Γουίλιαμ Χέιγκ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε