Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Αποκατέστησαν στην ηλεκτροδότηση στον αντιδραστήρα Νο3 – Τα έκαναν… θάλασσα στη Φουκουσίμα με τις ρίψεις νερού! – Φόβοι ραδιενεργού μόλυνσης

Μέρα με την ημέρα, αντί οι προσπάθειες αποκατάστασης της ζημιάς στον πυρηνικό αντιδραστήρα να αποδίδουν, «βγάζουν» περισσότερα προβλήματα!

Η επιλογή των Ιαπώνων να ρίξουν θαλασσινό νερό στους αντιδραστήρες Νο1 και Νο2, για να τους να ψύξουν προκάλεσε τελικά μεγαλύτερη ζημιά απ’ ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί! Τι σημαίνει αυτό; Ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να επιδιορθωθούν. Αν τελικά καταστεί ποτέ εφικτό κάτι τέτοιο.

Ο αντιδραστήρας Νο1 και Νο2 έχουν υποστεί ζημιές στον πυρήνα τους δήλωσε ο Σακάε Μουτο, αντιπρόεδρος της Tepco, της εταιρίας που διαχειρίζεται τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα. Ο δεύτερος αντιδραστήρας έχει υποστεί μεγαλύτερη ζημιά από τον πρώτο και την Τετάρτη θα γίνει μια προσπάθεια να αντικατασταθούν κάποια μέρη του.

Τα καλώδια που θα δώσουν εκ νέου ρεύμα στη μονάδα της Φουκουσίμα συνδέθηκαν ξανά με τους αντιδραστήρες, αλλά η Tepco επεσήμανε ότι χρειάζεται ακόμη χρόνος πριν αποκατασταθεί πλήρως η παροχή ρεύματος και ενεργοποιηθεί το σύστημα ψύξης των αντιδραστήρων.

Υπάρχουν βέβαια και τα πρώτα καλά νέα: η ηλεκτροδότηση στον αντιδραστήρα Νο3 αποκαταστάθηκε, τα φώτα στο δωμάτιο όπου βρίσκεται ο αντιδραστήρας άναψαν και το επόμενο βήμα είναι να λειτουργήσει ο κλιματισμός για να μπουν οι τεχνικοί να δουλέψουν και να αποκαταστήσουν τη ζημιά. Ο συγκεκριμένος αντιδραστήρας αποτελούσε προτεραιότητα, αφού περιέχει μείγμα πλουτωνίου, το οποίο αναμειγνεύεται με ράβδους ουρανίου.

Σύμφωνα πάντως με την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, ραδιενέργεια συνεχίζει να εκλύεται από τον πυρηνικό σταθμό της Ιαπωνίας, δεν έχει προσδιοριστεί από ποιο ακριβώς σημείο.

Η ΙΑΕΑ εξέφρασε, για ακόμη μια φορά, την ανησυχία της καθώς δεν έχει λάβει ορισμένες από τις πληροφορίες που ζήτησε από την Ιαπωνία σχετικά με το πυρηνικό εργοστάσιο, σημειώνοντας ότι η συνολική κατάσταση παραμένει «πολύ σοβαρή».

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας δε διαθέτει στοιχεία για τις θερμοκρασίες στις δεξαμενές καυσίμου των αντιδραστήρων 1, 3 και 4, πρόσθεσε ο αξιωματούχος, αν και η Ιαπωνία παρέχει πληροφορίες για άλλα ζητήματα.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι αντιδραστήρες δε θα τεθούν ποτέ ξανά σε λειτουργία, αλλά το καύσιμό τους πρέπει πάντα να ψύχεται και να απενεργοποιηθεί.

«Επιστράτευση» από το εξωτερικό!
Οι τεχνικοί έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν ένα γερμανικό φορτηγό εξοπλισμένο με μια πολύ ισχυρή αρθρωτή αντλία για να ρίχνουν νερό πάνω από την κατεστραμμένη οροφή του αντιδραστήρα 4.

Μια άλλη συσκευή, με έναν τεράστιο αρθρωτό βραχίονα, μεταφέρεται από την Κίνα στην Ιαπωνία, όπου θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί στη Φουκουσίμα για να “καταβρέξει” τις εγκαταστάσεις. Αυτό το όχημα χρησιμοποιείται συνήθως για την έκχυση σκυροδέματος σε εργοτάξια σε πολύ ψηλά κτίρια. Μπορεί να φθάσει σε ύψος τα 62 μέτρα, σύμφωνα με τον κατασκευαστή του, τον κινεζικό όμιλο Sany, που ειδικεύεται στην κατασκευή βαρέως εξοπλισμού για μεγάλες οικοδομές.

Συναγερμός στη… θάλασσα – Πάνω από το φυσιολογικό η ραδιενέργεια σε γάλα και μπρόκολα!

Καθώς οι αρχές δε μπορούν ακόμα να αποτρέψουν τον κίνδυνο στην κατεστραμμένη σε μεγάλο βαθμό πυρηνική μονάδα, οι φόβοι της ραδιενεργού μόλυνσης ενισχύθηκαν, αφού τα “απόβλητα” της Φουκουσίμα απειλούν πλέον τα προϊόντα της θάλασσας.

Διάφοροι δημόσιοι οργανισμοί επαναλαμβάνουν ότι το επίπεδο της ραδιενέργειας που ανιχνεύθηκε στη βροχή, το νερό της βρύσης, ή σε ορισμένα τρόφιμα γύρω από τους κατεστραμμένους αντιδραστήρες, δεν ήταν απειλητικό για την υγεία.

Ποσοστά ιωδίου 131 και καισίου 134, αντίστοιχα 126,7 φορές και 24,8 φορές υψηλότερα από τις νόρμες που έθεσε η κυβέρνηση, μετρήθηκαν στο θαλασσινό νερό κοντά στη Φουκουσίμα.

Το ποσοστό του καισίου 137 ήταν επίσης 16,5 φορές υψηλότερο από το φυσιολογικό, δήλωσε η TEPCO, διαβεβαιώνοντας ότι αυτά τα επίπεδα ραδιενέργειας δεν αποτελούν απειλή για την ανθρώπινη υγεία.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo, οι ιαπωνικές αρχές ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν ποσοστά ραδιενέργειας σε μεγαλύτερη του φυσιολογικού ποσότητα στο φρέσκο γάλα και στα μπρόκολα, που προέρχονται από τους νομούς που βρίσκονται κοντά στην πυρηνική μονάδα Νταϊτσί, στη Φουκουσίμα.

Το μολυσμένο με ραδιενέργεια γάλα προερχόταν από το νομό του Ιμπαράκι, ενώ τα μπρόκολα από το νομό της Φουκουσίμα, όπου βρίσκεται η προβληματική πυρηνική μονάδα.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν συντρέχει λόγος επέκτασης της μήκους 20 χιλιομέτρων ζώνης εκκένωσης γύρω από το κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο, παρά τα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας που έχουν καταγραφεί στην περιοχή.

Οι τελευταίες διαθέσιμες καταγραφές από μία περιοχή δέκα χιλιομέτρων έξω από τη ζώνη εκκένωσης δείχνουν ένα επίπεδο 110 μικροσιεβέρτ ανά ώρα, αρκετά χαμηλότερο από το επίπεδο που θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα υγείας, αλλά πολύ υψηλότερο από τα φυσιολογικά επίπεδα.

Η κυβέρνηση συμβουλεύει τους κατοίκους που ζουν εντός δέκα χιλιομέτρων από την ζώνη εκκένωσης να μη βγαίνουν από τα σπίτια τους, αλλά η ραδιενέργεια στην ατμόσφαιρα δεν είναι το μοναδικό τους πρόβλημα καθώς έχουν εντοπιστεί μολυσμένα τρόφιμα, αλλά και το νερό της βρύσης.

Διαβάστε επίσης 

Οι υποκλίσεις… συγγνώμης του αντιπροέδρου της Tepco – «Αφήστε με να γυρίσω σπίτι μου» η έκκληση ενός ηλικιωμένου

Εκκλήσεις για ελέγχους στα ψάρια και τα θαλασσινά – Παραμονεύει ο κίνδυνος της ραδιενέργειας

Προσπαθούν ακόμη να πάρουν ρεύμα στη Φουκουσίμα – Απαισιόδοξος ο υπουργός Εμπορίου – Φοβάται για τα χειρότερα!

Η ώρα του θρήνου και της περισυλλογής – Σε ομαδικούς τάφους θάβουν τους νεκρούς τους 

Έκανε κοπάνα από το σχολείο για να δει τους παππούδες του και πνίγηκε από το τσουνάμι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ NEWSIT ΓΙΑ ΣΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε