Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Απονομή βραβείου Νόμπελ: Η άδεια καρέκλα του Λιου Σιαομπό

ΦΩΤΟ REUTERS

Η τελετή της απονομής του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης είχε μια ιδιαιτερότητα: απουσίαζε το τιμώμενο πρόσωπο.

Απουσίαζαν, βέβαια και οι πρεσβευτές πολλών κρατών, που «υπάκουσαν» στις απειλές της Κίνας και για να μην προκαλέσουν τριγμούς στις σχέσεις τους με το Πεκίνο, προτίμησαν να απέχουν.
Διαδηλώσεις υπέρ της απελευθέρωσης του Σιαομπό - ΦΩΤΟ REUTERS
Το βραβείο Νόμπελ που απονεμήθηκε στον φυλακισμένο, Κινέζο αντιφρονούντα Λιού Σιαομπό, τοποθετήθηκε σε μια άδεια καρέκλα. Εκεί όπου επρόκειτο να καθίσει εκείνος αν δεν είχε φυλακιστεί από το καθεστώς της Κίνας. Εκτός από την άδεια καρέκλα, ένα τεράστιο πορτρέτο του Λιου Σιαομπό που τον δείχνει χαμογελαστό και ένα από τα κείμενά του, το οποίο ανέγνωσε η Νορβηγίδα ηθοποιός Λιβ Ούλμαν, εκπροσώπησαν συμβολικά τον Σιαομπό στην τελετή απονομής του φετινού Νόμπελ Ειρήνης.
Σιαομπό έλειπε, αλλά η παρουσία του ήταν έντονη - ΦΩΤΟ REUTERS
Λίγο πριν τοποθετήσει το Νόμπελ στην άδεια καρέκλα του Κινέζου διαφωνούντα, ο πρόεδρος της Επιτροπής των Νόμπελ Θόρμπγιορν Γιάγκλαντ κάλεσε την Κίνα να απελευθερώσει τον Λιου Σιαομπό. «Ο Λιου δεν έκανε τίποτε άλλο, άσκησε μόνον τα πολιτικά του δικαιώματα. Δεν έκανε τίποτα κακό. Πρέπει να αφεθεί ελεύθερος», δήλωσε ο Γιάγκλαντ, σημειώνοντας ότι το κινεζικό Σύνταγμα εγγυάται επισήμως την ελευθερία της έκφρασης και το δικαίωμα της άσκησης κριτικής στην κρατική μηχανή.
Το βασιλικό ζεύγος της Νορβηγίας - ΦΩΤΟ REUTERS
«Πολλοί θα διερωτηθούν αν, παρά τη σημερινή της δύναμη, η Κίνα δείχνει μια κάποια αδυναμία πιστεύοντας ότι είναι απαραίτητο να φυλακίζει έναν άνθρωπο για 11 χρόνια επειδή απλώς και μόνο εξέφρασε τις απόψεις του για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να κυβερνάται η χώρα του» προσέθεσε ο Γιάγκλαντ.

Ο Σιαομπό εκτίει ποινή κάθειρξης 11 ετών για “ανατροπή της κρατικής εξουσίας” αφού συνέταξε εκ νέου μαζί με άλλους τη “Χάρτα 08”, κείμενο που ζητεί τον εκδημοκρατισμό της Κίνας.
Ντένζελ Ουάσινγκτον και Αν Χάθαγουέι στην τελετή απονομής των Νόμπελ - ΦΩΤΟ REUTERS
Η τελετή απονομής του Νόμπελ Ειρήνης μεταδόθηκε απευθείας σε πολλές χώρες, αλλά στην Κίνα η εκπομπή των τηλεοπτικών δικτύων BBC, CNN ή TV5 διεκόπη τη στιγμή που άρχιζε η τελετή.

Η Κίνα καταδίκασε εκ νέου την απόφαση για την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στον Λιου Σιαομπό, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα «πολιτικό θέατρο», το οποίο δεν αντιπροσωπεύει την πλειοψηφία του κόσμου, ιδιαίτερα τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι ούτε στον Σιαομπό ούτε στη σύζυγό του επετράπη να μεταβούν στο Όσλο και κάλεσε την Κίνα να κάνει περισσότερα για την πρόοδο της δημοκρατίας. Πρόσθεσε δε ότι ο Σιαομπό ενσαρκώνει “παγκόσμιες αξίες” και κάλεσε την Κίνα να τον απελευθερώσει “το ταχύτερο δυνατό”.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε