Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Απόντος του Τσάβες, ο στρατός εγγυάται τη συνταγματική τάξη

στρατηγός Καρβαχάλ
ΦΩΤΟ REUTERS

Καθώς ο Ουγκό Τσάβες βρίσκεται στην Κούβα και αναρρώνει μετά την εγχείρηση αφαίρεσης καρκινικού όγκου, ο στρατός γίνεται εγγυητής της τάξης στη Βενεζουέλα.

Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Ένρι Ράνχελ Σίλβα, σημειώνοντας ότι ο πρόεδρος της χώρας θα επιστρέψει σύντομα στη Βενεζουέλα.

“Είδαμε τον αρχηγό μας πιο αδύνατο απ’ ότι συνήθως αλλά ακόμη όρθιο. Η αλήθεια είναι ότι βελτιώνεται, είναι καλά” είπε ο Ράνχελ μιλώντας στην κρατική τηλεόραση. Πρόσθεσε ότι στη χώρα επικρατεί “ηρεμία”.

Ο 56χρονος Τσάβες επιβεβαίωσε την Πέμπτη ότι εγχειρίστηκε στην Κούβα για να του αφαιρεθεί ένας καρκινικός όγκος και ότι υποβάλλεται σε θεραπεία. Όπως είπε, χρειάζεται χρόνο για να αναρρώσει προτού επιστρέψει στη Βενεζουέλα. Θα χάσει έτσι τις εκδηλώσεις για τη 200ή επέτειο από την ανεξαρτησία της χώρας του από την Ισπανία ενώ ακύρωσε και μια περιφερειακή σύνοδο που θα συνέπιπτε με τις εκδηλώσεις, στις 5 Ιουλίου.

Οι αγορές αντέδρασαν γενικώς θετικά στην είδηση περί της ασθένειάς του Τσάβες. Ο Ρίτσαρντ Σίγκαλ, αναλυτής των αναδυόμενων αγορών του Jefferies στο Λονδίνο είπε ότι οι επενδυτές συνήθως δεν ενθαρρύνονται από μια κατάσταση “πολιτικού κενού” όμως “αυτό εδώ θα μπορούσε να οδηγήσει στον περιορισμό των δημοσίων εξόδων και να αυξήσει τις πιθανότητες για νίκη της αντιπολίτευσης στις επόμενες εκλογές”.

Στις φτωχογειτονιές του Καράκας, όπου ο Τσάβες είναι ιδιαίτερα δημοφιλής καθώς χρησιμοποιεί τα έσοδα από το πετρέλαιο για να χτίζει εκεί κλινικές και σχολεία, το διάγγελμά του προκάλεσε έκρηξη χαράς και χαιρετίστηκε με πυροτεχνήματα. “Ζει! Ζει!”, φώναζε μια ομάδα που είχε συγκεντρωθεί στη συνοικία Κάτια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Τσάβες παραδέχτηκε ότι χειρουργήθηκε για αφαίρεση όγκου

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε