Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

Απόπειρα δολοφονίας αστυνομικού από τον “Πραγματικό IRA”

Απόπειρα δολοφονίας αστυνομικού από τον “Πραγματικό IRA”

Oι υπηρεσίες ασφαλείας στη Βόρεια Ιρλανδία εξουδετέρωσαν εκρηκτικό μηχανισμό που έπεσε από το αυτοκίνητο της αστυνομικίνας στο οποίο είχε τοποθετηθεί χθες Σάββατο.

Η συσκευή έπεσε από το αυτοκίνητο καθώς η αστυνομικίνα έφευγε από το σπίτι της στο Κίλκιλ, στην Κομητεία Ντάουν, και εξουδετερώθηκε μετά από πολύωρη επιχείρηση.

Επρόκειτο για την τρίτη απόπειρα βομβιστικής επίθεσης με στόχο στέλεχος του Βρετανικού στρατού ή της αστυνομίας στην επαρχία μέσα σε χρονικό διάστημα μικρότερο της μιας εβδομάδας.

Πυροτεχνουργοί εξουδετέρωσαν μια παγιδευμένη βόμβα που είχε τοποθετηθεί κάτω από το αυτοκίνητο ενός στρατιωτικού την Τετάρτη, στην πρώτη επίθεση εναντίον του στρατού μετά το θανάσιμο τραυματισμό ενός στρατιωτικού από εθνικιστές μαχητές το 2009.

Την Τρίτη, ρεπουμπλικάνοι μαχητές πυροδότησαν αυτοκίνητο-βόμβα έξω από αστυνομικό τμήμα στο Λόντοντερι.

Οι επιθέσεις–συχνά με στόχο την αστυνομία–έχουν αυξηθεί αφότου δυο οργανώσεις αποστατών που επιδιώκουν την ένωση της Ιρλανδίας σκότωσαν δυο στρατιωτικούς τον Μάρτιο του 2009 σε στρατόπεδο στην Κομητεία Άντριμ, βορειοδυτικά του Μπέλφαστ, και σκότωσαν έναν αστυνομικό μία ημέρα αργότερα.

Οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν ότι οι οργανώσεις αυτές δεν θέτουν σοβαρή απειλή στην ειρηνευτική συμφωνία του 1998 η οποία έθεσε ουσιαστικά τέλος στη βία ανάμεσα στους Καθολικούς εθνικιστές και τους πιστούς στο Στέμμα Προτεστάντες αλλά και το Βρετανικό στρατό. Η σύρραξη στην επαρχία, η τελευταία φάση της οποίας διήρκεσε τρεις δεκαετίες, στοίχισε πάνω από 3.600 ζωές.

“Αυτός ο μηχανισμός είχε σχεδιαστεί για ένα σκοπό–να σκοτώσει και να τραυματίσει”, ανέφερε η επιθεωρήτρια Μπάρμπαρα Γκρέι σε ανακοινωθέν της. “Είμαστε τυχεροί που δεν αντιμετωπίζουμε μια δολοφονία σήμερα” πρόσθεσε.

Η αστυνομικίνα που υπήρξε στόχος της βόμβας είναι ανιψιά ενός ανεξάρτητου ρεπουμπλικάνου τοπικού πολιτικού, του Μάρτιν Κόνολι, που είχε παραιτηθεί από το Sinn Fein πριν τρία χρόνια, όταν το κόμμα αποφάσισε να υποστηρίξει την ενιαία αστυνομία της Βόρειας Ιρλανδίας (Police Service of Northern Ireland, PSNI).

Η αστυνομική και δικαστική εξουσία στην επαρχία μεταφέρθηκαν στο Μπέλφαστ από το Λονδίνο τον Απρίλιο.

Ο Κόνολι απέφυγε να καταδικάσει την απόπειρα του Σαββάτου, δηλώνοντας ότι “δε θέλει να μπει στην πολιτική των καταδικών”.

Το Σιν Φέιν ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα ότι θα προσπαθήσει να αρχίσει συνομιλίες με την πολιτική πτέρυγα του Real IRA μετά τις πρόσφατες επιθέσεις.

Ο Πραγματικός IRA, που ιδρύθηκε το 1997, είναι παράνομος στην Ιρλανδία και θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση στο Όμα τον Αύγουστο του 1998, που είχε στοιχίσει 29 ζωές.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε