Τρίτη, 23 Απρ.
20oC Αθήνα

Απορρίπτει η Λιβύη τα εντάλματα σύλληψης για Καντάφι και το γιο του

REUTERS
Η Λιβύη δεν θα αποδεχθεί την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ), το οποίο εξέδωσε σήμερα ένταλμα σύλληψης σε βάρος του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, καθώς δεν αναγνωρίζει την αρχή του δικαστηρίου αυτού
Η Λιβύη δεν πρόκειται να αποδεχτεί τις αποφάσεις του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου στη Χάγη σχετικά με τον ηγέτη της χώρας Μουαμάρ Καντάφι, υπογράμμισε ο υπουργός Δικαιοσύνης. Απορρίπτει δηλαδή με τον τρόπο αυτό την εξουσία του Δικαστηρίου το οποίο νωρίτερα εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για τον Καντάφι, το γιο του και ον αρχηγό μυστικών υπηρεσιών για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
 
«Πρόκειται για όργανο του δυτικού κόσμου για να ασκήσουν διώξεις σε ηγέτες του Τρίτου Κόσμου», είπε σε συνέντευξη Τύπου στην Τρίπολη ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μοχάμεντ αλ-Καμούντι.
 
Επιπλέον, υπογράμμισε ότι «ο ηγέτης της επανάστασης [ενν. ο Καντάφι] και ο γιος τους δεν έχουν καμία επίσημη θέση στη κυβέρνηση της Λιβύης και, κατά συνέπεια, δεν συνδέονται με καμία από τις κατηγορίες του ΔΠΔ εναντίον τους».
 
Νωρίτερα, τη Δευτέρα, το ΔΠΔ εξέδωσε εντάλματα σύλληψης σε βάρος του Μουαμάρ Καντάφι, του γιου του Σαΐφ αλ-Ισλάμ και του επικεφαλής των λιβυκών μυστικών υπηρεσιών Αμπντάλα αλ-Σενούσι με την κατηγορία της διάπραξης εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.
 
Συγκεκριμένα, οι δικαστές έκαναν δεκτή την εισήγηση του εισαγγελέα Λουίς Μορένο-Οκάμπο για την έκδοση των ενταλμάτων σύλληψης με τις κατηγορίες των φόνων και διώξεων πολιτών από τις δυνάμεις ασφαλείας της Λιβύης, μετά τις 15 Φεβρουαρίου, ειδικά στην Τρίπολη, την Βεγγάζη και την Μιζουράτα.
 
Χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Λιβύη, σύμφωνα με τον εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Επίσης 650.000 Λίβυοι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα και 243.000 έχουν μετακινηθεί στο εσωτερικό, όπως προκύπτει από στοιχεία του ΟΗΕ.
 
Υπενθυμίζεται ότι το ΔΠΔ δεν έχει αστυνομική δύναμη και δεν μπορεί να συλλάβει τα πρόσωπα για τα οποία έχει εκδώσει εντάλματα σύλληψης.
 
Την απόφαση χαιρέτησαν δυτικές κυβερνήσεις με τον Λευκό Οίκο να υπογραμμίζει ότι η έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης είναι μια ακόμη ένδειξη ότι έχει χάσει τη νομιμότητά του.
 
Πάντως, ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής και προεδρεύων της Αφρικανικής Ένωσης, Τζέικομπ Ζούμα δηλώνει «εξαιρετικά απογοητευμένος» από την απόφαση του ΔΠΔ.
 
«Είναι πραγματικά λυπηρό το γεγονός ότι το ΔΠΔ μπόρεσε να πάρει μια τέτοια απόφαση την ώρα που η Αφρικανική Ένωση, μέσω των ad hoc επιτροπών της, έχει κάνει τόσα πολλά», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του και διευκρίνισε ότι «η πρόοδος που έχει επιτευχθεί δείχνει ότι υπάρχει πλέον μια δέσμευση τόσο από την πλευρά των Αρχών της Λιβύης με επικεφαλής τον Καντάφι και του Εθνικού Μεταβατικού Συμβούλιου».
 

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε