weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Αποστολή στους παγωμένους δορυφόρους του Δία (VIDEO)

Αποστολή στους παγωμένους δορυφόρους του Δία (VIDEO) | Newsit.gr

Η αποστολή στους στους μακρινούς και παγωμένους δορυφόρους του αέριου γίγαντα Δία θα είναι ο επόμενος μεγάλος στόχος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, στον οποίο συμμετέχει και η Ελλάδα.

Δεν αποκλείεται στην πορεία, παρά τη στενότητα του προϋπολογισμού της, να δηλώσει συμμετοχή τελικά και η NASA, από τη στιγμή μάλιστα που εγκατέλειψε πλέον -λόγω κόστους- την ιδέα να στείλει ένα δικό της σκάφος γύρω από τον δορυφόρο Ευρώπη.

Το σκάφος Jupiter Icy Moons Explorer (JUICE), βάρους περίπου πέντε τόνων, σύμφωνα με το BBC και το «Nature», προγραμματίζεται να εκτοξευτεί το 2022 με πύραυλο «Αριάν» και να φθάσει το 2030 στον προορισμό του, με στόχο να μελετήσει κυρίως τον Γανυμήδη και, δευτερευόντως, την Ευρώπη και την Καλλιστώ.

Ένα από τα μεγάλα «στοιχήματα» της αποστολής θα είναι η αναζήτηση μορφών εξωγήινης ζωής, μάλλον σε μικροβιακή μορφή (χωρίς να αποκλείεται κάτι περισσότερο), στους πιθανολογούμενους ωκεανούς κάτω από την παγωμένη επιφάνεια είτε της Ευρώπης, είτε του Γανυμήδη.

Η αποστολή JUICE θα εστιαστεί στο Γανυμήδη, τον μεγαλύτερο δορυφόρου του ηλιακού μας συστήματος, που είναι κατά 8% μεγαλύτερος από τον πλανήτη Ερμή, πιστεύεται ότι διαθέτει ένα βαθύ ωκεανό αλμυρού νερού κάτω από την παγωμένη και γεμάτη κρατήρες επιφάνειά του, ενώ είναι και ο μόνος που διαθέτει δικό του μαγνητικό πεδίο, που τον προστατεύει από την ισχυρή ακτινοβολία του Δία.

Το σκάφος θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τον Γανυμήδη (θα είναι η πρώτη φορά που θα συμβεί αυτό γύρω από ένα παγωμένο μακρινό φεγγάρι) και θα προσπαθήσει, μεταξύ άλλων, να αξιολογήσει τις πιθανότητες ύπαρξης υπόγειας-υποθαλάσσιας ζωής.

Ακόμα το JUICE, καθ’ οδόν προς τον Γανυμήδη, θα αξιοποιήσει τη βαρυτική ώθηση του Δία, του μεγαλύτερου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, για να περάσει δύο φορές κοντά από τα άλλα δύο μεγάλα και ενδιαφέροντα φεγγάρια, την Ευρώπη και την Καλλιστώ, που επίσης πιστεύεται ότι διαθέτουν υπόγειους ωκεανούς καλυμμένους με πάγους.

Μετά την άφιξή του, το 2030, στο σύστημα του Δία, το σκάφος θα συλλέγει επί μία τριετία στοιχεία, που θα στέλνει πίσω στη Γη, προτού ολοκληρώσει την αποστολή του με ένα ηρωικό και θεαματικό θάνατο, αυτοσυντριβόμενο στην επιφάνεια του Γανυμήδη. Στοιχεία για τον τελευταίο έχουν ήδη συλλέξει οι προηγηθείσες αποστολές «Voyager» και «Galileo».

Το πιο πιθανό εξάλλου είναι ότι στο μέλλον θα αλλάξει το σκοπίμως χιουμοριστικό όνομα «JUICE » (Χυμός) της αποστολής, η οποία ίσως να μετονομαστεί σε «Λαπλάς» (το όνομα του διάσημου Γάλλου επιστήμονα Πιέρ-Σιμόν Λαπλάς).

Ο αρχικός προϋπολογισμός της αποστολής είναι 850 εκατ. ευρώ. Το σκάφος θα είναι εφοδιασμένο με περίπου 11 επιστημονικά όργανα, που δεν περιλαμβάνονται στον παραπάνω προϋπολογισμό και θα πληρωθούν από τα κράτη που θα τα κατασκευάσουν, ανεβάζοντας τον συνολικό προϋπολογισμό σε πάνω από 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το πρόγραμμα επιλέχθηκε ανάμεσα σε τρία σχέδια και μετά από πενταετή διαγωνισμό προτάσεων. Οι ερευνητές εκείνων που «κόπηκαν» έκαναν λόγο για αδιαφανή διαδικασία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο έλληνας που θα πάει στο διάστημα

Τα φώτα της πόλης από το διάστημα – Εντυπωσιακό βίντεο της NASA

Μεταλλική μπάλα έπεσε από το διάστημα

Βρήκαν τα δίδυμα “χαμένα” αδέλφια της Γης!!!

Όταν κοιτάς από ψηλά… Απίστευτες εικόνες της Γης από το διάστημα (ΦΩΤΟ και video)

#TAGS MM